FENA Novost: Na MESS-u izvedena predstava ‘Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-08 11:17:13

Na MESS-u izvedena predstava ‘Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali’

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) – “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” naziv je predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za koju prema tekstu Tanje Šljivar režiju, scenski pokret i koreografiju potpisuje Mirjana Karanović, izvedene sinoć na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR u okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Samo dvoje glumaca – Mirjana Karanović i Enes Salković, donose na scenu priču o vlastitom životu, tačnije životu Mare, žene u četrdesetim godinama i osoba koje su najuži dio njenog svijeta – kćerke, sina, muža te ljubavnika.

Radnja se isprepliće kroz otkrivanje odnosa majke i sina, koji počini samoubistvo, brata i sestre, oca i kćerke te ljubavnice i ljubavnika, u konačnici slažući u cjelinu kojom dobijamo širu sliku o toj ženi i njenoj porodici.

Njihov život u segmentima se prikazuje kroz sekvence sjećanja na određene scene, boje, mirise i druge detalje, otkrivajući time i njihova emotivna stanja, sreću ili nesreću, kajanje ili prkos, pomirenost sa životnim okolnostima ili odustajanje od života.

Publika je glumačke kreacije Karanović i Salkić, na sceni koja okružuje glumce stvarajući time potpunu bliskost i uključenost u radnju, nagradila višeminutnim aplauzom.

Mirjana Karanović je pozorišna, televizijska i filmska glumica, pozorišna rediteljica i pedagoginja iz Srbije. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. U pozorištu je tumačila najširi dijapazon uloga u predstavama klasičnog i savremenog repertoara, produciramnih u srbijanskim, hrvatskim i bh. teatrima. Dugogodišnja je profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

Za ukupno stvaralaštvo i doprinos razvoju teataraske umjetnosti, za humanitarni rad i društveni angažman, Karanović je dobila nekoliko značajnih nagrada i priznanja.

(FENA) M.L.