FENA Novost: Naredne sedmice završne riječi na suđenjima za Prijedor i Teslić

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 16:31:11

Naredne sedmice završne riječi na suđenjima za Prijedor i Teslić

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Naredne sedmice bit će iznesene završne riječi odbrana optuženih za zločine počinjene na području Prijedora i Teslića.

U petak, 14. oktobra završne riječi iznijet će odbrana Pere Radišića, nekadašnjeg komandira radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženog za zločine nad civilima počinjene na području općine Teslić.

Odbrana Mitra Vlasenka, koji je zajedno s Radetom Vlasenkom i Dragom Končarem optužen za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine bit će nastavljena izvođenjem završnih riječi u utorak, 11. oktobra.

Naredne sedmice pred Sudom BiH o krivnji će se izjasniti 13 osoba optuženih za zločine počinjene u Bosanskom Novom 1992. godine.

Tužilaštvo tereti Ljubana Babića, Ranka Balabana, Rajka Karlicu, Milenka Brčinu, Mirka Odžića, Milenka Babića, Ostoju Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Dragana Baltića, Ranka Baltića, Miroslava Kapetanovića i Ranka Graba za zločin protiv čovječnosti u Bosanskom Novom.

Ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za četvrtak, 13. oktobra.

Za dan kasnije planirano je saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Darku Mrđi, Zoranu Babiću, Radenku Marinoviću i Milanu Gavriloviću, optuženim za zločine na području Prijedora.

Naredne sedmice bit će nastavljeno suđenja i za zločine počinjene u Srebrenici, Doboju, Vitezu, Bileći, Prijedoru, Orašju, Sokocu, Derventi, Bosanskom Brodu, Hadžićima i Kotor-Varoši – saopćila je Balkanska istraživačka mreža BiH.

(FENA) M.B.