FENA Novost: MESSpresso: ‘Rodoljupci’ i ‘Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali’

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 12:51:24

MESSpresso: ‘Rodoljupci’ i ‘Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali’

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA)  – Sadržajni daljnji program Internacionalnog teatarskog festivala MESS predstavili su tokom današnjeg prijepodnevnog MESSpressa protagonisti najavljenih predstava.

Jedna od njih je “Rodoljupci” režisera Andraša Urbana, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda, predstava koja će večeras biti izvedena u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Urban je stavio Sterijin tekst u današnji kontekst govoreći o “jeftinom prodavanju čovjekovog identiteta, političkog, nacionalnog i drugog” i upozoravajući na one kojima su “puna usta patriotizma”, na lažni patriotizam. Predstava, po režiserovim riječima, upozorava i na one što ih, primjerice u Srbiji, nazivaju “preletačima” iz jedne stranke u drugu, ovisno od toga u čijem je članstvu trenutno unosnije biti.

Tokom MESSpressa je glumica Mirjana Karanović najavila za večeras u Sarajevskom ratnom teatru SARTR izvedbu predstave koju je ona i režirala “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, po tekstu Tanje Šljivar.

Tu izvedbu je Karanović najavila zajedno s drugim protagonistom, glumcem Enesom Salkovićem.

Rečenica kojom je na MESS-u ova predstava najavljivana i ranije glasi – Kako tokom jedne večeri ispričati vlastiti život nepoznatoj osobi?

Karanović i Salković su rekli da je veliki izazov u toj izvedbi bio – dočarati, izgovaranjem ogromne količine teksta, najjaču poruku koja se, pak, ćuti.

“Katër i Radës. Brodolom” je kamerna opera Salvatorea Tramacerea, najavljena također tokom MESSpressa kao priča o ljudskoj tragediji, potonuću albanskog brodića 1997. godine blizu italijanske obale.

Kako je rečeno, zvučni efekti su jedna od njenih karakteristika, glasovi ljudi u nevolji, muškaraca, žena i djece na kobnom putovanju.

(FENA) M.L.