FENA Novost: HDZ BiH HNŽ-a osudio incidente u Stocu, smatraju da su planirani

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 10:16:54

HDZ BiH HNŽ-a osudio incidente u Stocu, smatraju da su planirani

MOSTAR, 7. listopada (FENA) – Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor HDZ-a BiH na jučer održanoj sjednici najoštrije je osudio fizički napad i govor mržnje na predsjednika Izbornog povjerenstva Općine Stolac te fizički napad i nanošenje tjelesnih ozljeda članu biračkog odbora.

 Iz Županijskog odbora su priopćili kako smatraju da su to napadi na institucije pravne države i grubo narušavanje regularnosti izbornog procesa.

 „Počinitelji su ugrozili, ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba, nego i ljudska prava i demokratska načela, kao i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine te pokušali ugroziti trajni mir naroda, a tako i stabilnost u BiH“, navodi se u priopćenju.

 U njemu Županijski odbor HDZ-a BiH navodi i kako ga posebno zabrinjava činjenica što se „bošnjačke stranke SDA, SBB i SDP, a čiji je zajednički kandidat Kaplan“, nisu ogradile i nisu osudile njegovo nasilno ponašanje kao i nasilno ponašanje njegovih suradnika.

 „Smatramo da su incidentu u Stocu prethodile višemjesečne pripreme kako bi se izbornim inženjeringom i manipulacijama osvojila vlast. Ponašanje članova ‘Inicijative za Stolac’ na sam dan održavanja izbora ukazuje na unaprijed pripremljen i razrađen scenarij nelegitimnog i nasilnog preuzimanja vlasti u Općini Stolac“, ističu iz Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine te od svih institucija pravne države traže da postupe u skladu sa zakonom.

(FENA) G.P.