FENA Novost: Cvijanović: Prioritet rasterećenje privrede i efikasnija uprava

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 09:34:04

Cvijanović: Prioritet rasterećenje privrede i efikasnija uprava

BANJA LUKA, 7. oktobra (FENA) – Strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske (RS) je rasterećenje privrede, stabilizacija privrednih prilika i privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave i stvaranje uslova za privlačenje domaćih i stranih investicija, bez obzira na mnogobrojne izazove sa kojima se taj bh.entitet suočava. 

Ovo je izjavila entitetska premijerka Željka Cvijanović tokom razgovora u Vašingtonu s novim izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Antonijem de Lanojem.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim ekonomskim temama u RS i BiH, u svjetlu realizacije mjera definisanih Pismom namjere, a koje su kompatibilne sa Ekonomskom politikom koju je Vlada RS-a usvojila početkom godine.

Razgovarano je o svim mjerama koje su preduzete na poboljšanju privredne aktivnosti u RS-u, a koje su već dale pozitivne efekte kroz rast obima industrijske proizvodnje, saopćeno je iz entitetske vlade.

Tokom sastanka sagovornici su zajednički ocijenili da se sve reforme: fiskalne, finansijske i strukturalne, kreću u dobrom pravcu, te da se očekuje da i ostali nivoi vlasti završe svoj dio posla kako bi reformski procesi dostigli puni efekt.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Antonijem de Lanojem razgovarano je i o budućim planovima kada je u pitanju angažman MMF-a u BiH.

(FENA) D.V.