FENA Novost: Cavusoglu: Angažman šiitskih milicija u borbi za Mosul neće donijeti mir

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 13:31:19

Cavusoglu: Angažman šiitskih milicija u borbi za Mosul neće donijeti mir

ANKARA, 7. oktobra (FENA) – Angažman šiitskih milicija u operaciji na protjerivanju Islamske države iz iračkog grada Mosula neće donijeti mir, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova, dodajući da  bi trebale učestvovati snage koje obučava Turska.

Dok rastu očekivanja napada na Mosul, napetosti između Iraka i Turske eskalirale su oko prisustva turskih vojnika na iračkoj teritroriji, uglavnom u vojnom logoru Bashiqa, koje obučavaju sunitske i kurdske pešmerga jedinice, koje Turska želi da učestvuju u bici za Mosul.

Vlada u Bagdadu pod šiitskim vodstvom nestrpljiva je, ipak, da njene snage budu na čelu ofanzive na Mosul, najveći grad pod kontrolom Islamske države.

– Snage koje su obučene u logoru građani su Mosula. Učešće tih snaga bitno je za uspjeh operacije – izjavio je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinar sa španskim kolegom u Ankari.

– Angažman šiitskih milicija u operaciji neće donijeti mir u Mosulu. Naprotiv, samo će povećati probleme – kazao je on, dodajući da je Turska spremna da podrži ofanzivu, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B.D.