FENA Novost: Belgija deklasirala BiH u 2. kolu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 23:00:58

Belgija deklasirala BiH u 2. kolu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo

BRISEL, 7. oktobra (FENA) – Nogometna reprezentacija Belgije savladala je selekciju Bosne i Hercegovine s 4:0 u drugom kolu grupe H kvalifikacija za nastup na svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji. 

Golove za Belgiju postigli su Spahić (autogol 26. minut), Hazard (28.), Alderweireld (60.) i Lukaku (79.).

U prvih petnaest minuta susreta na stadionu ”King Baudouin” prošlo je u odmjeravanju snaga, a igralo se uglavnom na sredini terena bez većih prilika za postizanje gola. 

Prvu veliku priliku za reprezentaciju BiH propustio je Haris Medunjanin, koji je u 18. minutu nakon odbijene lopte u šesnaestercu belgijske selekcije šutirao preko gola Courtoisa. 

Belgija dolazi do gola u 26. minutu utakmice nakon što je defanzivac Emir Spahić loše reagirao u svom šesnaestercu i postigao autogol.

Samo dva minuta kasnije Belgija dolazi do drugog gola na utakmici. Strijelac je bio Eden Hazard koji nakon dobrog kontranapada ekipe Belgije prolazi odbranu selekcije BiH i matira Asmira Begovića. 

Nakon drugog pogotka domaćeg sastava igra reprezentacije BiH se u potpunosti raspala, a Belgijanci su nastavili prijetiti želeći da u potpunosti ”dotuku” protivnika. 

Do kraja poluvremena BiH je pokušavala organizovati napade i doći do pogotka koji bi vratio utakmici rezultatsku neizvjesnost, ali Belgija je igrala odlično i nastavila prijetiti Begoviću. Tri minuta do kraja poluvremena Begović uspjeva osujetiti odličan napad Belgijanaca koji bi sigurno rezultirao novim pogotkom da golman selekcije BiH nije presjekao Hazardovo dodavanje. 

BiH je drugo poluvrijeme počela agresivno u želji da postigne pogodak i rezultatski se vrati u meč, a prvu priliku imao je Edin Džeko koji nakon ubačaja Medunjanina glavom šutira preko gola. Par minuta kasnije Jajalo je nakon kornera šutirao pored gola Courtoisa. 

Nakon promašaja selekcije BiH, Belgija nakon kornera dolazi do trećeg gola. Poslije dobrog ubačaja Mertensa loptu je u gol skrenuo Alderweireld.

Šest minuta kasnije Lukaku je imao odličnu šansu da postigne četvrti gol za Belgiju, ali promašuje gotovo prazan gol Begovića. Dva minuta kasnije Milan Đurić, koji je ušao umjesto Vedada Ibiševića, glavom pogađa prečku gola Belgije. 

U 79. minutu napadač Belgije Romelu Lukaku novim pogotkom za Belgiju postavlja konačan rezultat ovog susreta. Lukaku je sam prošao nekoliko bh. defanzivaca i odlučnim udarcem savladao Begovića, kojeg je lopta prevarila nakon što je promijenila smjer od nogu Zukanovića. 

Do kraja meča promjene rezultata nije bilo. Belgija je ovom pobjedom zasjela na prvo mjesto u grupi H sa šest osvojenih bodova, koliko ima i drugoplasirana selekcija Grčke, dok je BiH na trećem mjestu s tri osvojena boda.   

 

(FENA) D.J.