FENA Novost: Amano: Iranski nuklearni sporazum još je krhak

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-07 14:48:32

Amano: Iranski nuklearni sporazum još je krhak

BEČ, 7. oktobra (FENA) – Predstojeći izbori u Sjedinjenim Državama i u Iranu mogli bi stvoriti neizvjesnosti oko međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, izjavio je u petak u Beču čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano.

– Provedba sporazuma još je krhka – izjavio je Amano uoči sastanka s njemačkim ministrom vanjskih polova Frank-Walterom Steinmeierom, koji je zaključio sporazum s Iranom u prošloj godini skupa s američkim, britanskim, francuskim, ruskim i kineskim kolegama.

– Kakav će biti ishod američkih izbora? Kakvi će biti izbori u Iranu? – upitao je Amano.

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump i njegove stranačke kolege izrazili su kritike uoči novembarskih predsjedničkih i kongresnih izbora da je sporazum previše blag prema Islamskoj Republici.

U Teheranu su politički tvrdolinijaši pozvali na ukidanje sporazuma koji ograničava iranske nuklearne aktivnosti, u pokušaju da podriju poziciju umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija, koji traži reizbor u  maju.

U takvoj delikatnoj situaciji, nuklearni sporazum mora se provoditi pažljivo, kazao je Amano.

– U svijetlu nedostatka povjerenja, male greške mogu postati veliki politički problemi – dodao je.

Iran se drži svojih obaveza otkako je sporazum stupio na snagu početkom ove godine, javila je IAEA.

Amano je izjavio da trenutne napetosti između Moskve i Washingtona oko Sirije i Ukrajine ne utiču na provedbu sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

– To nije prvi put da je bilo uspona i padova u odnosima između Sjedinjenih Država i Rusije – izjavio je čelnik UN-ove agencije, prenosi dpa.

(FENA) B.D.