FENA Novost: Važna podrška sistema u rješavanju problema nasilja nad djecom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 14:40:06

Važna podrška sistema u rješavanju problema nasilja nad djecom

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Stručnjaci raznih profila razgovarali su danas u Sarajevu o modelima koji se primjenjuju radi prevencije i zaštite djece od nasilja i o unapređenju programa da bi omogućili da se lakše, efikasnije i brže djeluje na rješavanju tog problema.

Psihologinja Amela Dautbegović informirala je stručnjake koji imaju priliku raditi s djecom o načinu kako da prepoznaju žrtve psihološkog i emocionalno zlostavljanje koje može biti počinjeno od nekog od članova obitelji ili to može biti vršnjačko nasilje.

U izjavi novinarima kazala je da ovdašnje društvo nije dovoljno senzibilizirano da adekvatno reagira i prepozna znakove da je dijete žrtva zanemarivanja, emocionalnog zlostavljanja te koje to posljedice može da ostavi na njega.

Bitnim smatra dodatnu edukaciju kako onih koji rade s djecom, tako i roditelja o tome kako prepoznati i reagirati u tim situacijama i steći snagu da se prijave takvi slučajevi, ali i naglašava da se ti znakovi ne mogu generalizirati.

– Kao pojedinac ne možete mnogo toga uraditi, važna je podrška sistema u kojem će se rješavati takvi problemi, a prednost dati primarnoj prevenciji – naglasila.    

Irfan Nefić kaže da Ministarstvo unutarnjih poslova KS-a ima bitnu ulogu u sankcioniranju  i preveniranju nasilja nad djecom, obiteljskom i drugim oblicima nasilja u kojima su djeca žrtve, te ističe važnost multisektorskog pristupa rješavanju tog problema.    

Podsjeća da se Krivičnim zakonom FBiH od 2003. godine obiteljsko nasilje tretira kao krivično djelo, kad je, kako je kazao registriran manji broj prijavljenih slučajeva.

– Kad smo došli u situaciju da takvo ponašanje prikažemo kao društveni problem, imali smo mnogo više prijave. Trenutno imamo smanjen broj slučajeva nasilja u obitelji, odnosno nasilja prema djeci. Ipak, moramo nastaviti raditi istim intenzitetom da bismo imali što manje tih krivičnih djela ali i rasvijetlili one koji se dese. Sve to da bismo žrtve spasili i pomogli im – kazao je.  

Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasminka Mujezinović pojasnila je da na nivou KS-a djeluje koordionaciono tijelo za prevenciju i zaštitu od nasilja KS-a sastavljeno od predstavnika institucija i ministarstava u čijoj nadležnosti je zaštita od nasilja i Fondacije lokalne demokratije. Oni donose programe na osnovu detektiranih problema, a današnji skup je dio tih aktivnosti. Pojasnila je da postoji i mogućnost prijave nasilja, u KS-u je to SOS telefon 222 000.

Tribinu “Sistem prevencije i zaštite od nasilja nad djecom u KS” organizirala je Fondacija lokalne demokratije u suradnji s nadležnim ministarstvima KS-a, a Azra Mulaomerović iz Ministarstva rada i socijalne politike KS-a kaže da je to jedna od manifestacija kojima se obilježava Međunarodna nedjelja djeteta (od 3. do 9. oktobra).

(FENA) F.F.