FENA Novost: Predstava ‘Poljubac žene pauka’ premijerno 12. oktobra na sceni Kamernog teatra

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 12:45:49

Predstava ‘Poljubac žene pauka’ premijerno 12. oktobra na sceni Kamernog teatra

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Predstava “Poljubac žene pauka” u režiji Alena Šimića bit će premijerno izvedena 12. oktobra na sceni Kamernog teatra 55.

Ovo je samostalna diplomska predstava Šimića rađena pod mentorstvom Jasne Žalice, a prema istoimenom romanu Manuela Puiga.  

Direktor Kamernog Emir Hadžihafizbegović, te glumci predstave Dino Sarija, Edin Koja Avdagić, Admir Šehović i režiser Šimić danas su na konferenciji za medije govorili o značaju predstave na kojoj su dugo radili.

Hadžihafizbegović je istakao da je koncepcijska odluka menadžmenta Kamernog teatra 55 da bude domaćin ove predstave dobra, ali i da se vrata teatra otvaraju mladim ljudima.

Glumci su naveli da je ova kontroverzna predstava, koja je šarmantna i duhovita, potrebna ovom vremenu. Smatraju da ona ima potrebu komunicirati s publikom, s onim što je unutrašnje pročišćenje, te su obećali da će publici prenijeti dobru energiju.

Prvo reprizno izvođenje predstave najavljeno je za 13. i 14. oktobra.

Roman “Poljubac žene pauka” argentinskog pisca Manuela Puiga štampan je 1976. godine, a radnja romana prati dvojicu zatvorenika Molina i Valentina te njihov odnos u zatvoru. Molina je feminizirani homoseksualac, dekorater izloga, koji je osuđen zbog zavođenja maloljetnika, dok je Valentin politički zatvorenik, pripadnik revolucionarne grupe koja želi oboriti vladu.

Iako na  prvi pogled oni nemaju ništa zajedničko, stvaraju intimnu vezu koja ih počinje mijenjati. Kako bi ubili vrijeme, jedan drugom pričaju romantične zaplete iz starih filmova. Molina je od uprave zatvora dobio obećanje da će biti pušten na slobodu ako od ćelijskog cimera izmami neke tajne. Međutim, njih dvojica se zbližavaju emotivno i fizički.

(FENA) M.L.