FENA Novost: Novi-stari načelnik Bugojna Hasan Ajkunić najavio otvaranje nekoliko tvornica

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 13:04:49

Novi-stari načelnik Bugojna Hasan Ajkunić najavio otvaranje nekoliko tvornica

BUGOJNO, 6. oktobra (FENA) – Poseban akcent u budućem radu na poziciji prvog čovjeka općine Bugojno novi-stari načelnik ove općine Hasan Ajkunić stavit će na ekonomski razvoj grada.

-Imamo tvornicu tekstila, koja će u konačnici zaposliti oko tristo radnika. Ovih dana, otvorit ćemo i fabriku pitke vode. Na raspolaganju investitorima bit će više od pedeset hiljada kvadratnih metara korisne površine – kazao je Ajkunić.

Najavio je skoro otvaranje još nekih tvornica na teritoriji bugojanske općine, među kojima je rudnik i fabriku za preradu komunalnog otpada.  

-Otvorit ćemo pogon za preradu mesa, kao i jedan savremeni autoservis. Firma “Prevent“  je kupila zemljište, na kojem će se graditi nova fabrika, koja bi trebala upošljavati od 1.000 do 1.500 radnika – istakao je Ajkunić.

Upošljavanje nekoliko stotina radnika očekuje se, naglašava, i u budućoj fabrici kolektora, koja će se graditi u Bugojnu.

-Za otvaranje ove fabrike zainteresiran je investitor iz Španije, s kojim smo već potpisali odgovarajući predugovor. Posao bi ovdje moglo naći oko hiljadu nezaposlenih – istaknuo je novi-stari načelnik Bugojna.

Značajan napredak, tvrdi, moguće je napraviti i u oblasti poljoprivrede, razvoju plasteničke proizvodnje, i turizma.

-Rostovski plato je postao pravi turistički centar. Nastavljena je realizacija jedne od najvećih investicija u Federaciji BiH, vrijedna oko 10 miliona KM. Pokrenute su određene aktivnosti u pravcima Duboke, Huma i Goruše, a uređuje se i izletište u rejonu Potočana – dodao je.

Od posebnog značaja je, navodi također Ajkunić, razvoj industrijske zone u krugu bivše kasarne “Admir Ljubuškić Šutak”.

Kada su u pitanju infrastrukturni projekti, planirano je da se završi sva započeta asfaltiranja puteva u mjesnim zajednicama. 

(FENA) L.A.