FENA Novost: Najvažnije na vrijeme prijaviti nasilje nad djecom

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 16:02:09

Najvažnije na vrijeme prijaviti nasilje nad djecom

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Javne tribine o temama ”Pojavni oblici nasilja nad djecom, način prepoznavanja” i ”Postojeći sistem prevencije i zaštite” održane su danas u okviru ”Dječije nedjelje”, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović je istakla da se o ovoj temi mora govoriti jer u društvu postoji veliki broj slučajeva nasilja nad djecom, u porodici i među vršnjacima.

– U Kantonu Sarajevo postoji SOS telefon za prijavu nasilja. Na broj 033 222 000 ili 1265 moguće je prijaviti nasilje nad djecom – navela je Mujezinović.

Pedijatrica u JU Domovi zdravlja KS Amra Junuzović-Kaljić, učesnica ovog skupa, kazala je da je veoma bitno senzibilizirati cjelokupnu javnost, i to članove porodice, komšije, prijatelje da nasilje prijave na vrijeme.

– Zanemarivanje djeteta i neke fizičke znakove nasilja svi možemo prepoznati. Ako vidimo gladno, zanemareno dijete ili ono koje ne dobija medicinsku brigu to trebamo prijaviti. Jer ako šutimo, saučesnici smo u tome – dodala je.

U Kantonu Sarajevo formirano je koordinaciono tijelo u čijoj je nadležnosti problematika zaštite od nasilja, a čine ga predstavnici ministarstava rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i uprave i unutrašnjih poslova te Fondacije lokalne demokratije. Ono je zaduženo za izradu programa i planova u vezi ove problematike.

Šefica Odjeljenja za dječiju zaštitu u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Azra Mulaomerović rekla je da se ovoj problematici posvećuje posebna pažnja, te da su u fokusu djeca bez roditeljskog staranja, vaspitno zapuštena i zanemarena djeca, djeca žrtve nasilja kao i djeca koja se iskorištavaju u svrhu prosjačenja.

– Problem zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja na ulicama riješili smo sistemski na način da je Dnevni centar koji je bio u funkciji zbrinjavanja te djece usmjeren u Odjeljenje za njihov prihvat u Disciplinskom centru gdje mogu boraviti na dnevnom osnovu, ali i do tri mjeseca dok se ne utvrdi iz kakvih porodica dolaze, kakva vrsta pomoći im treba, kao i dok se ne uključe sve nadležne institucije ovisno o potrebama te djece – objasnila je Mulaomerović, saopćila je Press služba KS-a.

(FENA) M.B.