FENA Novost: Na MESS-u večeras predstava koja govori o Siriji i stanju kome

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 14:08:48

Na MESS-u večeras predstava koja govori o Siriji i stanju kome

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS prvi put će se predstaviti pozorišni umjetnici iz Sirije, koji će večeras na sceni Narodnog pozorišta izvesti predstavu “Dok sam čekao” reditelja Omara Abusaade.

O ovom komadu na današnjoj konferenciji za medije govorili su reditelj Omar Abusaada i glumica Nanda Mohamad.

Reditelj Abusaada je istaknuo da je predstava inspirirana istinitim događajem, slučajem mladića koji je prebijen u Damasku. Nakon toga ‘pada’ u komu dva mjeseca te umire.

– Stanje kome u kojoj se glavni lik nalazi je ujedno i metafora za stanje u kojem se nalazi Sirija kao zemlja – rekao je Abusaada.

Kako su rekli gosti iz Sirije, gostovanja van granica zemlje prilika su i da kažu istinu o Siriji jer nekada mediji daju netačne informacije i iskrivljene slike.

Glumica Nanda Mohamad koja tumači lik sestre istaknula je, između ostalog, da joj je drago što imaju priliku da se predstave u Sarajevu, gradu koji može razumjeti dešavanja u Siriji.

“Dok sam čekao” priča je o Taimu koji je brutalno pretučen, pod misterioznim okolnostima, nakon što je prešao jedan od mnogih kontrolnih prijelaza u Damasku. U bolnicu je primljen bez svijesti. Doktori njegovoj porodici saopćavaju da je u komi. Godinama će Taim,  u stanju kome, posmatrati transformacije koje prolaze životi njegove porodice i bliskih osoba, ali i samog grada Damaska, koji mu postaje stran i okrutan. Koma je i priča o današnjoj Siriji, koja visi u sivoj zoni, između života i smrti, nade i očaja.

(FENA) M.L.