FENA Novost: Dostić za zločin protiv čovječnosti osuđen na deset godina

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 15:13:37

Dostić za zločin protiv čovječnosti osuđen na deset godina

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu “Krsto Dostić”, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženi Krsto Dostić oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Optuženi Krsto Dostić je oglašen krivim što je od početka aprila, pa do kraja augusta 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičanog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio napada, kao pripadnik vojnih snaga tzv. srpske republike BiH, a potom RS-a, upotrebom prijetnje nad drugom civilnom osobom ženskog pola počinio najmanje dva silovanja.

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP- a BiH optuženi se oslobađa od dužnosti naknade troškova krivičnog postupka.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, djelimično se usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene „S-1“, pa se optuženi obavezuje da oštećenoj „S-1“ na ime naknade nematerijalne štete, isplati ukupan iznos od 40.000,00 KM i to na ime duševne boli zbog povrede slobode ili prava ličnosti iznos od 15.000,00 KM, te na ime duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti iznos od 25.000,00 KM,

Sud je, također, donio rješenje kojim su okrivljenom produžene mjere zabrane: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, te obavezno javljanje nadležnom organu svakog drugog ponedjeljka, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) M.B.