FENA Novost: Brkić razgovarao s predstavnicima Upravne grupe za sigurnosnu saradnju u JIE

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 15:00:21

Brkić razgovarao s predstavnicima Upravne grupe za sigurnosnu saradnju u JIE

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas se susreo s predstavnicima Upravne grupe za sigurnosnu saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEEGROUP), koji borave u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini, a susretu je prisustvovao i šef Savjetodavnog odjela za vojno-politička pitanja NATO štaba u Sarajevu Rohan Maxwell.

SEEGROUP je, kao neformalni forum pod pokroviteljstvom NATO saveza, osnovan 2000. radi jačanja regionalne saradnje i dijaloga u oblasti sigurnosti i odbrane, kao i identificiranja zajedničkih prioriteta i razvijanja multilateralnih projekata za jačanje i harmoniziranje saradnje.

Brkić je upoznao goste o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni Hercegovini, dao pregled aktuelnog stanja NATO integracijskog procesa u našoj zemlji, te naglasio da Bosna i Hercegovina u svojim sigurnosno-odbrambenim aktivnostima već dugo vremena djeluje u koordinaciji sa NATO savezom, ostvarujući najviši mogući nivo saradnje za jednu zemlju koja nije članica, podsjetivši da BiH, također, aktivno učestvuje i u mirovnim operacijama pod vodstvom ovog saveza u Afganistanu.

Maxwell je pohvalio visok stepen saradnje NATO saveza s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te izrazio uvjerenje da će se ona dodatno razvijati i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M.L.