FENA Novost: Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca traži datum novih izbora u Stocu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 10:41:29

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca traži datum novih izbora u Stocu

MOSTAR, 5. listopada (FENA) – Hercegovački Regionalni odbor Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca priopćio je kako su događaji oko lokalnih izbora u Stocu i prekid izbora najnoviji pokazatelj stanja i ugroženosti Bošnjaka u Hercegovini, ne samo na području dijela entiteta Republike Srpske koji obuhvaća Hercegovinu, već i na svim područjima u Hercegovini gdje su Hrvati u većini.

U priopćenju se navodi kako su Bošnjaci Stoca, svjesni ukupnog stanja u toj općini, pred lokalne izbore uspjeli prevladati stranačke podjele i formirale zajedničku listu za općinsko vijeće i načelnika.

 Iako su upozoravali na mogućnost izbornog inženjeringa i izborne prevare, mjerodavni nisu poduzeli adekvatne mjere ni prije izbora ni tijekom izbora kako bi se spriječile manipulacije, stoji u priopćenju.

“Prekid izbornog procesa u Stocu je direktna posljedica vašeg nepostupanja, evidentnog kršenja izbornih pravila, nezakonitih smjena članova biračkih odbora iz reda bošnjačkog naroda i drugih nepravilnosti za koje ste direktno odgovorni i što izaziva opravdano negodovanje bošnjačkih predstavnika”, smatra Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Iz te udruge pozvali su Središnje izborno povjerenstvo da zakaže novi datum izbora u Stocu, da osigura da birački odbori zakonito rade svoj posao i da se osigura monitoring, ako je potrebno i međunarodni monitoring na svim biralištima.

“Samo tako, a nikakvim priopćenjima i čekanjem, možete vratiti povjerenje u svoj rad i omogućiti održavanja demokratskih i poštenih izbora u multietničkim sredinama kao što je grad Stolac”, stoji u priopćenju za javnost Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Regionalni odbor Hercegovina.

(FENA) G.P.