FENA Novost: Tematska sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 07:24:29

Tematska sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizira danas tematsku sjednicu „Prezentacija Analize stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonoma u Bosni i Hercegovini“.

Cilj sjednice, koja se organizira u saradnji s Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH, u sedmici kada se obilježava Međunarodni dan djeteta, je prezentacija Analize stanja u ustanovama u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom u BiH.

Ta analiza je rezultat saradnje Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i UNICEF-a u BiH, uspostavljene s ciljem pružanja konkretnog doprinosa u poboljšanju institucionalnog tretmana maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH (Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva pravde BiH), Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Ombudsmena za djecu RS, Narodne skupštine RS, Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Distrikta BiH. Također, pozvani su predstavnci Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva pravde RS, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a, Misije OSCE-a, Ureda Vijeća Evrope u BiH, ambasada u BiH, kao i drugih međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva koje djeluju na prostoru BiH – najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.    

(FENA) E.F.