FENA Novost: Skupštinski tim danas o 9. januaru kao danu nastanka RS-a

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 07:28:35

Skupštinski tim danas o 9. januaru kao danu nastanka RS-a

BANJA LUKA, 5. oktobra (FENA) – Zakon o 9. januaru, kojim će se urediti obilježavanje nastanka Republike Srpske (RS), danas će razmatrati nadležni tim Narodne skupštine RS-a.

Ovaj tim je radio na pripremama prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a. Zahtjev koji su bili pripremili taj sud nije prihvatio.

Danas će se izjasniti o Zakonu o praznicima RS-a, u kontekstu primjene odluke Ustavnog suda BiH, te rezultatima referenduma o 9. januaru, održanog 25. septembra u tom bh.entitetu.

Vlada RS-a je 3. oktobra utvrdila tekst Zakona o 9. januaru, kojim će se, kako su naveli, urediti obilježavanje nastanka RS-a, Republike Srpske.

Ranije je Kolegij Narodne skupštine RS-a zadužio entitetsku vladu da pripremi izmjene Zakona o praznicima radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Ustavni sud BiH prije gotovo godinu dana je osporio 9. januar kao Dan RS-a te nedavno konstatovao da entitetski parlament nije proveo njegovu odluku iz novembra 2015., te da sporni član 3.b) Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. januaru kao Danu RS-a prestao da važi objavom u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

(FENA) E.F.