FENA Novost: Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 17:54:17

Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić potpisali su danas u Sarajevu Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS.

Bešlić je izjavio da to predstavlja kraj jedne etape na putu ostvarivanja radničkih prava, kao i da su u kolektivni ugovor ugrađene međunarodne konvencije koje su iznad bh. zakonodavstva.

Dodao je da prethodne kantonalne vlade nisu imale volje da riješe pitanje tužbi zbog kršenja dosadašnjeg kolektivnog ugovora što je rezultiralo akumuliranjem dugova vlade prema članovima tog sindikata od oko 30 miliona KM, ali je čestitao svojim saradnicima i članovima aktuelne Vlade KS na postignutom kompromisu.

Konaković je istakao da je potpisivanje ovog ugovora za Vladu bitno jer su time zaustavljene nove tužbe, ali i jer time potvrđuju opredjeljenje ove vlade za poboljšanjem uvjeta rada radnicima u prosvjeti, za koje smatra da su temelj društva.

Naveo je da sa sindikatima imaju odličnu saradnju i socijalni dijalog iako često ne misle isto, ali dolaze do rješenja u međusobnim razgovorima.

Konaković je najavio da će u narednim danima biti potpisani kolektivni ugovori i za druge djelatnosti.

(FENA) M.B.