FENA Novost: Podzemni kontejneri grade se na Mojmilu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 15:54:54

Podzemni kontejneri grade se na Mojmilu

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – U Olimpijskoj ulici u naselju Mojmilo gradi se eko-otok s tri podzemna kontejnera za selektivno prikupljanje otpada kapaciteta devet kubika, a gradit će se i u Saraj-Polju, Alipašinom Polju i na Dobrinji, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Stanovnici će imati mogućnost odlaganja otpada u tri podzemna kontejnera namijenjena za mješoviti otpad, papir i pet ambalažu.

Ovaj sistem omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada čime se značajno unapređuju higijena i životni uvjeti za stanovnike. U svaki kontejner može se odložiti po tri kubika otpada, što zamjenjuje devet običnih kontejnera.

Komunalni otpad nalazi se ispod zemlje, čime je onemogućeno raznošenje otpada, te širenje eventualnih zaraza. Sa ovom metodom selektivnog odlaganja otpada naselja će biti mnogo ljepša i urednija, bez  pojave neprijatnog mirisa.

Investitor projekta je Općina Novi Grad, a radove izvodi građevinska firma „Manjo“ d.o.o.  

U narednom periodu planirana je izgradnja podzemnih kontejnera u Saraj-Polju, u ulici Teheranski trg, zatim u ulici Trg grada Prato na Dobrinji, te u ulici Nerkeza Smailagića na Alipašinom Polju, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad. 

(FENA) M.B.