FENA Novost: OO SDA Živinice: Na uzorku od šest biračkih mjesta uočene brojne nepravilnosti

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 21:15:17

OO SDA Živinice: Na uzorku od šest biračkih mjesta uočene brojne nepravilnosti

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Općinski odbor (OO) Stranke demokratske akcije (SDA) Živinice saopćio je da je jučer u prostorijama Općinske izborne komisije u Živinicama, po odobrenju CIK-a BiH, izvršeno ponovno prebrojavanje pristiglih glasačkih listića sa šest biračkih mjesta, te da su nakon otvaranja i prebrojavanja materijala s tih šest biračkih mjesta uočene brojne neregularnosti. 

– Osim uočenih nepravilnosti i matematičkih nepoklapanja od članova OIK-a na tom uzorku od šest biračkih mjesta, ove izbore u Živinicama su obilježili podneseni mnogobrojni prigovori i krivične prijave od političkih subjekata koji su učestvovali u izbornom procesu – navodi se u saopćenju OO SDA Živinice.

Dodaje se da je, uzimajući u obzir sve navedeno, predsjednik Općinske izborne komisije s još jednim članom predložio zaključak ponovnog prebrjavanja glasačkih listića i utvrđivanja rezulata od CIK-a „što se nije dopalo ostaloj trojici članova Izborne komisije koji su bili suzdržani ili protiv ovakve odluke“.

– Pitamo se ako su na uzorku od šest biračkih mjesta uočili nepravilnosti, te imaju konkretna saznanja o  kršenje Izbornog zakona, te niz krivičnih prijava, zašto ne reagiraju i ne postupaju u interesu oslobađanja individualne odgovornosti. Čega se to boje članovi Izborne komisije u Živinicama? Kakve bi sve nepravilnosti mogli otkriti na ostalih 79 biračkih mjesta – saopćeno je iz OO SDA Živinice.

(FENA) M.B.