FENA Novost: Konaković i Nenadić sa predsjednicima Općinskog i Kantonalnog suda

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 14:11:04

Konaković i Nenadić sa predsjednicima Općinskog i Kantonalnog suda

SARAJEO, 5. oktobra (FENA) – Premijer Kantona  Sarajevo Elmedin Konaković i ministar pravde i uprave Mario Nenadić na današnjem sastanku sa predsjednicima Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu Janjom Jovanović i Jasminom Jahijaefendićem razgovarali su o aktuelnim pitanjima u radu ovih sudova, problemima i načinima unapređenja njihovog rada.

U Općinskom sudu, kako je istakla predsjednica Jovanović, ogroman broj tužbi je iz radno pravnih sporova, a pogotovo broj predmeta iz domena komunalne privrede.

– Komunalna preduzeća, a sve češće i firme koje upravljaju zajedničkim dijelovima zgrade, trebaju iscrpiti sve prethodne mogućnosti naplate svojih usluga prije utuživanja, jer ne samo da to zatrpava i usporava rad Suda, nego proizvodi značajne dodatne troškove koji opet idu na račun budžeta KS – istakla je Jovanović.

Najveći problem u radu Kantonalnog suda jesu neriješeni predmeti, posebno u Građanskom odjeljenju, gdje se trenutno rješavaju oni iz 2009. godine. Ovakva dinamika posebno opterećuje stranke koje na okončanje sudskih postupaka čekaju po šest ili sedam godina.

Predsjednik Jahijaefendić uz nedostatak broja sudija i pratećeg osoblja, kao poseban ograničavajući faktor u radu navodi neadekvatne i nedovoljne smještajne kapacitete Suda.

– Cjelokupan sistem u radu sudova, iz perspektive Vlade Kantona Sarajevo, dijelimo u dva dijela, tamo gdje možemo uticati i mijenjati stvari, i tamo gdje nemamo tu nadležnost, jer se to tiče viših nivoa vlasti. U ovom prvom dijelu, u smislu nedostajućih kadrova i prostora, mi ćemo, kao i do sada, pokušati vam izići u susret, u skladu sa budžetskim mogućnostima. Istovremeno čekamo i okončavanje sudskih postupaka iz domena privrednog kriminala i korupcije, što je važno za naš budući rad i za čitavu javnost – istakao je premijer Konaković.

On je dodao da kroz redovno praćenje  i ocjenjivanje rada komunalnih preduzeća vide se pomaci kada je u pitanju njihov angažman u naplati zaostalih dugovanja. Takođe, iako će još dugo opterećivati budžet KS zbog ranije pokrenutih sporova, uz odluke ove Vlade i Skupštine te partnerskim dogovorima sa sindikatima, uklanjaju se razlozi za nove radno pravne sporove, što će svakako rasterećivati rad sudova.

Osnovni cilj sastanka, kako je istakao ministar Mario Nenadić je nužnost zajedničkog i sinergijskog djelovanja prema Federaciji BiH koja je nadležna za zakonsko regulisanje brojnih oblasti zbog kojih je, zbog neadekvatnih pravnih rješenja, otežavan rad sudova uz posljedice nezadovoljstva građana i javnosti. Tu se misli na Zakon o krivičnom postupku u dijelu kojim se reguliše odbrana po službenoj dužnosti, te na zakone o prekršajima, o radu, o poreskoj upravi, o zdravstvenoj zaštiti, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M.L.