FENA Novost: Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Rumunije u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 15:27:50

Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Rumunije u BiH

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Rumunije u Bosni i Hercegovini Dane Constantinescue.

Tokom susreta ocijenjeno je da BiH i Rumunija imaju dobre bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, i da ima prostora za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije i vanjske trgovine. 

Izražen je značaj održavanja poslovnih foruma i susreta privrednika, kao i saradnje privrednih komora dviju zemalja.

Istaknute su mogućnosti za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, u prvom redu proizvodnju zdrave hrane, uzimajući u obzir neiskorištene prirodne resurse i kvalitetno obradivo zemljište u BiH.

Također, u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, te obrazovanja, ima prostora za unapređenje saradnje, konstatirano je na ceremoniji predaje akreditiva.

Ambasadorica Rumunije čestitala je prihvatanje zahtjeva za članstvo BiH u EU i podržala dalji tok procesa evropskih integracija BiH, kao i jačanje veza s EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poželio je uspjeh u radu novoimenovanoj ambasadorici Rumunije u BiH i izrazio uvjerenje da će se bilateralni odnosi BiH i Rumunije u budućnosti razvijati na obostranu korist, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M.B.