FENA Novost: EU i SAD obećali finansijsku pomoć Afganistanu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-05 14:44:39

EU i SAD obećali finansijsku pomoć Afganistanu

BRUIXELLES, 5. oktobra (FENA) – Evropska unija objavila je u srijedu da će ponuditi Afganistanu 1,2 milijardi eura godišnje tokom naredne četiri godine, na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, dok su Sjedinjene Države obećale da će održati konstantno finansiranje.

Uprkos više paketa pomoći vrijednih nekoliko milijardi dolara tokom proteklih 15 godina, Afganistan je ostao jedna od najsiromašnijih i politički najnestabilnijih zemalja svijeta. Korupcija divlja, dok je sigurnosna situacija predmet najveće brige nakon što je NATO okončao antitrerorističku misiju u 2014.

Cilj konferencije, čiji je domaćin Evropska unija, je održati finansiranje Afganistana u naredne četiri godine u okviru paketa vrijednog četiri milijarde dolara godišnje objavljenog u 2012., istovremeno obećavajući političku podršku zemlji.

– Što s tiče EU i njenih država članica, obećat ćemo 1,2 milijardi eura, i očekujem sličan nivo obavezivanja od naših partnera – izjavila je šefica evropske diplomatije  Federica Mogherini.

Naglasila je da “nema nikakve veze” između finansiranja Afganistana od EU i obavezivanja Kabula da će prihvatiti migrante koje je vratio blok, kako je dogovoreno prije nekoliko dana.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je, međutim, da “mi očekujemo da zemlje prihvate neregularne migrante” i zahvalio Afganistanu na “hrabrosti” po tom pitanju. 

Briselskoj konferenciji prisustvuju zvaničnici iz 75 zemalja i 25 međunarodnih organizacija, saopćio je Tusk.

Ona je uslijedila nakon sličnog skupa održanog u Tokiju u 2012. na kome je prikupljeno 16 milijardi eura za Afganistan do ove godine, prenosi dpa.

(FENA) L.A.