FENA Novost: U Travniku razgovori o centralnom grijanju – Toplana ima ugljen za dva dana

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 15:23:39

U Travniku razgovori o centralnom grijanju – Toplana ima ugljen za dva dana

TRAVNIK, 4. listopada (FENA) – O problemima s gradskim grijanjem, razgovarano je na današnjem sastanku u Travniku, potvrdio je Feni načelnik te općine Admir Hadžiemrić, naglašvajući da gradska toplana, koja je u vlasništvu kompanije “Unis-energetika”, ima zalihu ugljena koja može trajati dva dana.

– Toplana je pustila vodu, testira cijevi i ima ugljena za dva dana – odgovorio je Hadžiemrić na upit kada građani Travnika mogu očekivati uključivanje grijanja.

Dodao je kako ovo nije prvi put da postoje problemi i da će i po isteku zaliha ugljena biti pronađeno rješenje, te da se s direktorima rudnika pregovara o isporuci ugljena.

– Međutim, treba imati u vidu da je situacija u rudnicima teška, da su nelikvidni, da je proizvodnja jako opterećena i da sav ugljen vuče Elektroprivreda. Tu je i problem da malo građani, malo institucije, duguju toplani i sada imamo ovu situaciju. Privatna toplana, državni rudnik, a građanima hladno – kazao je Hadžiemrić.

Na pitanje kada će građanima biti na raspolaganju drugi načini zagrijavanja, Hadžiemrić je rekao kako je alternativa plinovod, kojem se svi nadaju, ali kojeg prate problemi.

– Županija je do sada raspisala dva puta natječaj za dodjelu koncesije za sekundarnu distribuciju plina za općine Busovača, Vitez, Travnik i Novi Travnik. Na prvi se nitko nije prijavio, a drugi put su bili zainteresirani Mađari, ali što je od toga bilo, trenutno, ne znam – kazao je on.

Hadžiemrić je istaknuo da je plinovod jako dobra prilika za građane, ali da potencijalni koncesionari očekuju da plin bude upotrijebljen i u industrijske svrhe, kako bi im to bilo isplativo. 

 Kako je kazao, nakon što se pojavi koncesionar za distribuciju plina, kompanija “Unis-energetika” više neće imati monopol, te neće biti jedina koja građane Travnika snabdijeva toplotnom energijom.

(FENA) I.B.