FENA Novost: U RS-u za sedam godina kod funkcionera utvrđen 51 sukob interesa

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 12:22:53

U RS-u za sedam godina kod funkcionera utvrđen 51 sukob interesa

BANJA LUKA, 4. oktobra (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) u prošloj godini je utvrđeno 14 sukoba interesa kod izabranih predstavnika vlasti, a nadležna komisija je od svog osnivanja, 2009. godine, utvrdila 51 sukob interesa.

Iz Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a su naveli da su lani razmatrali 163 predmeta, i to 17 predmeta po vlastitoj inicijativi i 146 na inicijativu fizičke ili pravne osobe.

Od ukupno uzetih u rad 163 predmeta, završena su 132 predmeta, što u procentima iznosi 80,98 posto, a izdali su 36 rješenja (od kojih je 14 rješenja o utvrđenom sukobu interesa), dali mišljenje u 13 slučajeva, donijeli 71 zaključak, dok su 24 slučaja riješena usvajanjem drugog akta (odgovora na dopis, informacije i sl.).

Komisija pokreće postupak za utvrđivanje sukoba interesa, po vlastitoj inicijativi ili na inicijativu nekog fizičkog ili pravnog subjekta, koju ocijeni osnovanom.

Za rad ovog organa i efekte je važno da svi građani budu uključeni u proces podnošenja inicijative zbog mogućnosti ispitivanja sukoba interesa.

– Isticanje i prijavljivanje nepotizma u javnosti, reakcije građana, koji često imaju više saznanja, bile bi od velike koristi u radu Komisije – navodi se u izvještaju o njenom radu u prošloj godini, koji će na sjednici 11. oktobra razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

(FENA) M.L.