FENA Novost: U Banjoj Luci od 8. oktobra Međunarodni festival za djecu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 09:17:46

U Banjoj Luci od 8. oktobra Međunarodni festival za djecu

BANJA LUKA, 4. oktobra (FENA) – Dječije pozorište Republike Srpske 15. put je organizator Međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu.

Ove godine Festival će biti održan od 8. do 14. oktobra u maloj i velikoj sali Dječijeg pozorišta RS, a predstave će izvesti 12 pozorišta.

Najavljeno je učešće Pozorišta Guliver iz Varšave; Državnog lutkarskog pozorišta iz Slivena, Bugarska; Pozorište i lutke velike plave dame, Santa Fe, Argentina; Mini teatar, Ljubljana; Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku; Gradsko pozorište Podgorica; Pozorište lutaka Mostar; Pozorište za decu, Kragujevac; Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin; Pozorište lutaka Niš; Čudnovate luckaste vatre, Šinon iz Francuske i Pozorištance Puž iz Beograda.

Predstave će ocjenjivati međunarodni žiri kojeg čine: David Burman, teatrolog iz Sankt Peterburga; Dragoslav Šilja Todorović, reditelj iz Beograda i Ranko Risojević, književnik iz Banje Luke.

Na otvaranju Festivala bit će premijerno izvedena predstava Dječijeg pozorišta RS „Mačak u čizmama“, u režiji proslavljenog reditelja iz Bugarske Todora Valova.

-Izložbeni prostor Dječijeg pozorišta krasit će izložba plakata naših predstava od daleke 1956. godine do danas, što znači da će biti izloženo više od stotinu najznačajnijih plakata. Razlog izložbi je što ove godine, 14. oktobra, kada i zatvaramo 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu obilježavamo 60 godina od prve lutkarske premijere ‘Šumski car i Zlatna ribica’ u režiji Vojmila Rabadana’ – saopćeno je iz Dječijeg pozorišta RS.

Osim predstava, ove godine će biti priređene dvije lutkarske radionice za djecu, koje će voditi Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i Tatjana Paškaš, psihologinja i rukovoditeljka lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Posjetioci će, također, imati priliku da se na promociji upoznaju i s lutkarskim izdanjima Pozorišnog muzeja Vojvodine.

(FENA) L.A.