FENA Novost: Predstavljanje projekta za zaštićena područja u BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 09:37:38

Predstavljanje projekta za zaštićena područja u BiH

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) – Projekt “Postizanje očuvanja biološke raznolikosti kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini”, financiran i odobren od Globalnog fonda za okoliš (GEF), bit će predstavljen sutra na inicijalnom sastanku na Bjelašnici.

Projekt će biti implementiran kroz Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP) u saradnji s nadležnim ministarstvima u BiH.

Usmjeren je na prevazilaženje osnovnih problema identificiranih u strateškim dokumentima i politikama za zaštitu prirode u BiH, kao što su nedovoljno razvijena mreža zaštićenih područja (najmanji procenat zaštićene teritorije u Evropi), manjak monitoringa biološke raznolikosti i slab finansijski okvir za zaštitu prirode.

Izvršni partneri i osnovni korisnici Projekta, u skladu sa svojim nadležnostima za zaštitu prirode, su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Drugi predloženi ključni akteri u pripremi i provođenju Projekta su Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša FBiH, te čitav niz akademskih institucija i nevladinih organizacija uključenih u pitanja biodiverziteta.

(FENA) L.A.