FENA Novost: Osmanović sa entitetskim ministrima kulture o učešću na venecijanskom bijenalu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-04 17:50:00

Osmanović sa entitetskim ministrima kulture o učešću na venecijanskom bijenalu

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) – Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa entitetskim ministrima za oblast kulture Zorom Dujmović i Danom Maleševićem o modalitetima predstavljanja BiH na Bijenalu savremene umjetnosti i Bijenalu arhitekture u Veneciji za naredne tri godine.

Sastanku su prisustvovali i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Osmanović je istakao da se ne smije ponoviti situacija od prošle godine, kada se Bosna i Hercegovina nije predstavila na jednoj od najprestižnijih smotri savremene umjetnosti, saopćeno je iz pres službe Ministarstva civilnih poslova.

 – Potrebno je što prije Savjetu ministara dostaviti potrebne informacije, kako bi planirani projekti bili prihvaćeni i sve pripreme provedene u zadatim rokovima – naglasio je Osmanović.

Na sastanku je pokrenuta inicijativa da se sporazumu koji su potpisale dvije institucije kulture, a kojim je predviđeno naizmjenično predstavljanje na Venecijanskom bijenalu, pridoda i sporazum koji bi potpisala nadležna ministarstva, a kojim bi se osigurala trajna finansijaka podrška i kontinuirano predstavljanje BiH na Bijenalu savremene umjetnosti, te na Bijenalu arhitekture.

(FENA) M.L.