FENA Novost: Thom: Pozorišna scena je mjesto s kojeg ne mogu da me sklone

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-03 14:42:24

Thom: Pozorišna scena je mjesto s kojeg ne mogu da me sklone

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) – Komadom “Iza kulisa Biskvit zemlje” sinoć su se publici Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Pozorištu mladih predstavili protagonisti projekta Touretteshero, a predstavom se skreće pažnja na oboljele od Tourettovog sindroma od kojeg pati deset posto svjetskog stanovništva.

Kako je rečeno danas na pres-konferenciji, riječ je o predstavi koja pokazuje kako i invalidnost može biti inspirativna za umjetnička djela.

Autorica predstave i glumica Jessica Thom obraćanje medijima počela je tako što je prisutne upozorila da će više puta izgovarati riječ ‘biskvit’ te da se ne brinu ukoliko dobije napad jer njeni tikovi nekad djeluju zastrašujuće. Ona ima Touretteov sindrom, poremećaj zbog kojeg 16.000 puta dnevno ponovi riječ ‘biskvit’.  

Ova hrabra žena odlučila je da se, nakon što su je tokom njene posjete pozorišnoj predstavi zamolili da se skloni da ne bi smetala ostalima, izbori za svoju poziciju.

-Bila sam jako povrijeđena. Mislila sam da nikad više neću otići u pozorište. A onda sam odlučila da se borim. Da budem prisutna u pozorištu na mjestu s kojeg ne mogu da me sklone. Na sceni – rekla je Thom.

Njen cilj je, kaže, da ljudi počnu drugačije razmišljati o tom oboljenju te izgradnja inkluzivnijeg društva gdje će svima biti dostupno sve, bez ograničenja, stigmi, neshvaćenosti i odbacivanja. Tako je i njena predstava interaktivna tj. publika može da se smije, plače. Da radi šta hoće, niko joj neće zamjeriti.

Tourettov sindrom je poremećaj koji se, po nekim procjenama, javlja kod 10 posto ljudi. Riječ je o nekontroliranim tikovima, bilo da su u  pitanju motorične geste poput treptanja, slijeganja ramenima, ili nesvjesno izgovaranje nekih riječi

Ova umjetnica, koja je završila Studij vizuelnih umjetnosti, pokrenula je teatarski projekt pod nazivom Touretteshero, kao kreativni odgovor na Tourettov sindrom. Misija je da se tim putem ljudima približi ovaj najneshvaćeniji sindrom na svijetu.

Dvije godine poslije objavljuje i knjigu “Dobro došli u Biskvit zemlju-godina dana u životu Tourettovog junaka”.

U predstavi uz nju nastupa Jess Mabel Jones, izvođačica, lutkarka i koautorica ovog komada.

(FENA) L.A.