FENA Novost: Talibanski borci ušli u sjeverni afganistanski grad Kunduz

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-03 11:50:36

Talibanski borci ušli u sjeverni afganistanski grad Kunduz

KUNDUZ, 3. oktobra (FENA) – Talibanski borci napali su sjeverni afganistanski grad Kunduz tokom noći, ulazeći u gradske kvartove i prijeteći ponavljanjem napada u kome su osvojili taj grad tačno prije godinu dana.

Sheer Ali Kamawal, zapovjednik policijske zone 808 Tandar u Kunduzu, izjavio je da je napad počeo oko ponoći po lokalnom vremenu i da su borbe u toku u i oko grada. Neki talibanski borci utvrdili su se u kućama.

Borci su se probili kroz odbrambene linije postavljene oko Kunduza, ulazeći u grad prije nego što su borbe izbile, saopćili su svjedoci u gradu.

U Kabulu je brigadni general Charles Cleveland, portparol snaga za Afganistan pod vodstvom NATO-a, izjavio kako je upoznat s izvještajima o sporadičnim borbama u Kunduzu ali je kazao da nije uočio dokaze velike talibanske ofanzive.

– Trenutno ne uočavamo dokaze koji bi podržali izvještaje da je Kunduz pod napadom – navodi on u izjavi poslanoj putem emaila.

Policijski portparol Mahfozullah Akbari izjavio je da se snage sigurnosti pripremaju da protjeraju talibanske borce, koji su se infiltrirali u oblast Khak Kani na jugozapadu grada.

– Talibani su se utvrdili u civilnim kućama i morali smo pažljivo izvoditi operacije na njihovom protjerivanju – kazao je.

Pojačanja iz snaga ministarstva unutrašnjih poslova poslana su u grad.

Vojni helikopteri nadlijetali su područje a puškaranje se moglo čuti u Kunduzu, gdje su se prije godinu dana afganistanske snage podržane američkim zračnim udarima i specijalne trupe borile da potjeraju talibane, koji su postavili svoju zastavu u centru grada.

U ponedjeljak je Reutersov novinar vidio najmanje pet talibanskih boraca naoružanih kalašnjikovima, mitraljezima i raketnim bacačima u gradu. Ugledao je borce kako ulaze u domove i zauzimaju položaje na krovovima.

Napad, koji je počeo dan uoči početka velike donatorske konferencije u Bruxellesu, naglašava krhku sigurnosnu situaciju u Afganistanu. Procjenjuje se da vladine snage imaju kontrolu nad dvije trećine zemlje.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid saopćio je na svom zvaničnom Twitter nalogu da su četiri kontrolna punkta vladinih snaga zauzeta i da su neki vojnici ubijeni.

– Masovna operacija pokrenuta je na prijestonicu Kunduza iz četiri pravca rano jutros – kazao je.

(FENA) L.A.