FENA Novost: Ombudsmeni BiH – Sastanak u sklopu realizacije projekta “Lyra”

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-03 16:02:18

Ombudsmeni BiH – Sastanak u sklopu realizacije projekta “Lyra”

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) – Ombudsmeni Bosne i Hercegovine će i ove godine nizom prigodnih aktivnosti obilježiti Međunarodnu dječiju sedmicu od 3. do 7. oktobra.

Tim povodom, ombudsmenka za ljudska prava BiH Nives Jukić danas je u sarajevskom uredu ove institucije razgovarala s mladim liderima, predstavnicima romske populacije, a u sklopu realizacije projekta „Lyra“.

Regionalni projekat „Lyra – Mladi Romi u akciji“, čiji je nositelj organizacija „Save the Children“, orijentiran je ka jačanju vještina i kapaciteta mladih lidera za identificiranje zajedničkih faktora isključenosti i diskriminacije s kojima se Romi suočavaju.

Kako je Feni kazala pomoćnica ombudsmena BiH i šefica Odjela za praćenje prava djece Aleksandra Marin-Diklić, u fokusu spomenutog projekta jeste konkretizacija zajedničkih aktivnosti na animiranju javnosti i potrebi podizanja svijesti učenika o posljedicama diskriminacije, a radi efikasnije eliminacije prisutnih predrasuda.   

– U vezi s tim, planirane su radionice u osnovnim i srednjim školama širom BiH, s akcentom na zaštitu prava i sprječavanje diskriminacije putem afirmacije mladih Roma kao uzora u lokalnim zajednicama – kazala je.  

Kako je programom obilježavanja Međunarodne dječije sedmice u BiH planirano, sutra će u organizaciji Institucije ombudsmena BiH i u suradnji s Mrežom NVO za djecu BiH, te uz podršku „Save tehe Childrena“ u Sarajevu biti održana konferencija o mehanizmima zaštite prava djeteta u BiH.

(FENA) H.D.