Čaj od peršuna

Peršun kao lijek (7 jednostavnih recepata)

Metropol Top teme Zdravlje

Čaj od peršuna se priprema još od antičkih vremena (tačnije stare Grčke), gdje se pio za izbacivanje viška vode iz organizma, za čišćenje bubrega, te kao detoksikant organizma nakon obilnih i masnih večera.

Peršun je zeljasta dvogodišnja biljka, koja cvjeta u julu i avgustu. Cvjetovi su mu zelenkasto-žute boje, skupljeni u štit na vrhu stabljike koja je uglasta, a listovi su mu trostruko perasti i svijetlo zelene boje. Biljka peršuna je jakog i aromatičnog okusa i svima nam je poznato njegovo diuretičko dejstvo, međutim peršun kao lijek pomaže i kod slijedećih bolesti: artritisa, upale bešike, anemije, alergije, bolesti bubrega, gihta, celulita, bolesti srca, bolesti jetre i prostate, gojaznosti, kod parazita u crijevima, te kod loše cirkulacije. Zbog diuretičkog djelovanja peršuna, ne smije se uzimati kod upale bubrega.

Korijen peršuna, sjeme i list sadrže eterična ulja i bogati su C vitaminom. U njihovom sastavu se nalazi apiol koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa i smetnje u protoku krvi. Najviše ga ima u peršunovom eteričnom ulju, koje se dobija iz sjemena i korijena. Biljka peršuna predstavlja idealno povrće i kao začin djeluje preventivno za naš organizam, a takođe stimuliše organe za rad. Čaj od peršuna je idealan za žene, jer ima estrogeno djelovanje i pojačava libido. Kao prevencija čaj se koristi za sprečavanje nastanka osteoporoze i jačanja kostiju. Za liječenje se najčešće koristi čaj od listova ili sirup od korijena peršuna.

Djelovanje

Peršunov čaj je bogat vitaminima A, C i E, te brojnim mineralima. Snižava loš holesterol, smanjuje krvni pritisak, ublažava bolne menstruacije, a koristan je i kod neredovitog ciklusa. Peršun je takođe bogat gvožđem, pa se preporučuje i kod anemije. Odličan je kod ispiranja mokraćnih puteva, za izazivanje znojenja, te liječenje konjuktivitisa i mnogih drugih tegoba. Kako se pravi čaj od peršuna? Pa, krenimo redom.

Priprema

U 2,5 dl vode stavite jednu kašiku korijena peršuna i kuhajte 5 minuta, nakon čega čaj držimo poklopljen 10 minuta, a procijedite ga tek nakon što se ohladi. Pije se 3 puta po 1 šolja.

Ovakva priprema čaja, namijenjena je osobama koje imaju čestu nadutost stomaka, otežano mokrenje, a odličan je za smirivanje nervne napetosti i ublažavanja bolova u tijelu.

caj-od-persuna2

ČAJ OD PERŠUNA ZA MRŠAVLJENJE

Postoji vjerovanje da se od peršunovog čaja može izgubiti 1-2 kg, a mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Od njega se kilogrami tope samo zato, što iz tijela izlazi mnogo vode. Biljka peršuna nam pomaže da se tijelo očisti, ali ne očekujte mnogo više od toga.

ČAJ OD PERŠUNA ZA JAČANJE POTENCIJE

Pomiješajte 100 gr. korijena i 100 gr. sjemena peršuna. Od te mješavine uzmite po dvije kašičice i kuhajte 5 minuta u 2 dl vode. Poklopite, pustite da odstoji sat vremena i procijedite. Po želji čaj možete zasladiti sa medom od žalfije ili ruzmarina, a pije se naveče. Pored ovog čaja, dobro se pokazao i sok od celera i to 1 dl u manjim gutljajima.

ČAJ OD PERŠUNA ZA ČIŠĆENJE KRVI

Uzmite po 100 grama korijena i lista peršuna, 100 grama kleke i 100 grama maslačka.

Od mješavine ovih biljaka uzmite 2 kašike i prelijte sa 6 dl ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji sat vremena, te procijedite. Nije loše da bobice kleka i zgnječite.

Ovakav čaj pijete zaslađen 3 puta dnevno po 2 dl, a toj terapiji možete dodati i kapi propolisa tako što u čaj ukapate 3 puta po 10 kapi.

ČAJ OD PERŠUNA ZA ČIŠĆENJE BUBREGA I BUBREŽNIH KAMENACA

Pomiješajte po 100 grama korijena, lista i sjemena peršuna. Od mješavine uzmite 2 kašike i kuhajte 5-8 minuta u 2 dl vode. Držite poklopljeno sat vremena i procijedite. Pije se po jedna šolja prije jela, sve dok se čaj ne potroši.

Pored toga što je dobar za pijesak i kamenje u bubrezima, ovaj čaj je dobar i protiv žutice, liječenja slezene i jetre.

Čaj za bubrege

ČAJ OD PERŠUNA U TRUDNOĆI

Biljka peršuna ima jako estrogeno djelovanje i koristi se za omekšavanje grudi i stvaranje mlijeka kod dojilja, za izazivanje mjesečnog ciklusa i olakšavanje samog poroda.

Pored svega navedenog, ako u trudnoći želite koristiti čaj od peršuna, morate biti jako oprezni i s toga vam preporučujemo da se posavjetujete sa svojim ginekologom.

OBLOZI OD PERŠUNA ZA UPALU OČIJU                      

Izvadite sredinu toplog hljeba i dobro izmješajte sa lišćem peršuna. Od te mješavine napravite oblog sličan palačinki i držite na očima sat vremena.

SOK OD PERŠUNA

Uzmite 1 kg meda od bagrema, 2 dl soka od korijena i lista peršuna i 5 dl soka od malina.

Sve sastojke trebate dobro promiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.

Ovako pripremljen sirup tj. sok od peršuna, trebaju piti osobe koje imaju anksiozni poremećaj, jer smiruje nervnu napetost.

Važna napomena:

Zabranjena je upotreba peršunovog toksičnog eteričnog ulja, jer može izazvati posljedice za zdravlje: iritira želudac, izaziva masnu jetru, djeluje halucinogeno, izaziva aritmiju, a kod trudnica može izazvati pobačaj. Korijen peršuna sadrži sastojak, koji kod osjetljivih osoba može izazvati fotodermatitis. Peršunovo ulje se smije koristiti samo prema ljekarskom receptu, a djelotvorno je kod infekcija mokraćnih kanala i pojave krvi u mokraći, pojave kamenaca u bešici i bubrezima. Za spoljnu upotrebu se koristi kod uboda insekata (posebno komaraca).

1 razmišljanje na “Peršun kao lijek (7 jednostavnih recepata)

Komentari su zatvoreni.