FENA Novost: Regionalni ženski lobi – Osnažiti ulogu žena u političkom životu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-01 12:14:03

Regionalni ženski lobi – Osnažiti ulogu žena u političkom životu

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) – Regionalni ženski lobi za mir, sigurnost i pravdu u jugoistočnoj Evropi vjeruje da će lokalni izbori u BiH rezultirati u korist demokratije  i građana, a posebno u korist osnaživanja žena na pozicijama odlučivanja.

– Regionalni ženski lobi  vjeruje da politika demokratskog mira i stabilnosti u regionu u svakoj zemlji zahtijeva snažno učešće žena u politici i odlučivanju. BiH i njeni  građani imaju priliku da to učine na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati 2. oktobra – navodi se u izjavi članica Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u JI Evropi o lokalnim izborima u BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da je Bosna i Hercegovina kao dio proširene Europske unije i članica Vijeća Europe preuzela obavezu promicanja dobrih praksi kojima se osigurava uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u javnom i političkom životu.

U predizbornim kampanjama u BiH još od 1990. godine malo se toga promijenilo. U političkim strankama, učešće žena u ukupnom članstvu se kreće od 30 do 40 posto, dok je njihovo učešće u tijelima stranke (glavni odbori i predsjedništvo) u rasponu od 20 do 40 posto.

– Ovi izbori su mogućnost građana BiH da pošalju jasnu poruku svijetu da će ovim potencijalom doprinijeti bržem demokratskom, ekonomskom i društvenom razvoju BiH i pokazati spremnost za uspostavljanje međusobnih odnosa, održivog mira i sveobuhvatne demokratije – navode članice Regionalnog ženskog lobija za mir, sigurnost i pravdu u JI Evropi.

(FENA) B.D.