FENA Novost: Spriječena nezakonita trgovina falsifikata svjetski poznatih brendova cigareta

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-30 13:25:32

Spriječena nezakonita trgovina falsifikata svjetski poznatih brendova cigareta

BANJA LUKA, 30. septembra (FENA) – Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH spriječili su nezakonitu trgovinu falsifikata svjetski poznatih brendova cigareta.

Radi se o cigaretama koje mogu biti štetne po zdravlje građana koji ih konzumiraju, jer se ne zna ko je njihov proizvođač i kakav je sastav tih cigareta, upozoravaju iz UIO BiH.

Veću količinu cigareta i duhana otkrili su Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, provodeći koordinirane aktivnosti u suzbijanju krijumčarenja i spriječavanja nedozvoljene trgovine akciznim proizvodima.

Oduzeto je 2.327 paklica cigareta i 67 kg rezanog duhana.

Iz UIO naglašavaju da je ovom zaplijenom spriječeno nanošenje daljnje štete državnom budžetu.

Također, konzumiranje ovakvih cigareta štetno je za zdravlje ljudi, jer ne postoji nikakav dokaz gdje su te cigarete proizvedene i da li sastav ovih cigareta ima dozvoljene i kontrolisane supstance.

Apeluju na građane BiH da ne konzumiraju ovakve cigarete koje se prodaju bez bilo kakvog dokaza o porijeklu i bez akciznih markica koje izdaje UIO.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO koristili su opremu, znanje i vještine stečene kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od Vlade SAD, kroz program EXBS.

(FENA) L.A.