FENA Novost: Potpisan Ugovor o uređenju dijela područja Park-šume Hum

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-30 13:40:36

Potpisan Ugovor o uređenju dijela područja Park-šume Hum

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) – Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor  JP „Sarajevo-šume“ Nermin Demirović potpisali su danas Ugovor o izvođenju radova na hortikulturnom uređenju prostora „Park- šume Hum“.

Vrijednost projekta je 22.609 KM i predviđen je Strategijom razvoja općine. Na ovaj način će se izvršiti uređenje ovog izuzetno atraktivnog prostora za odmor i rekreaciju, a nalazi se u neposrednoj blizini simbola Općine Novo Sarajevo, releja na Humu.

–  Na ovom području postavit ćemo i video nazor kako bi sačuvali sve što je urađeno od nasevjesnih građana, koji su ranijih godina u više navrata fizičkom devastacijom uništili sve što smo do tada napravili da bi građani Novog Sarajeva i Sarajeva imali adekvatno mjesto za odmor i rekreaciju nadomak grada – istakao je načelnik Koldžo.

Radovi u okviru ovog projekta  podrazumijevaju prethodno  uklanjanje cjelokupnog postojećeg  nepoželjnog – samoniklog bilja s površine od 1,2 ha, te njegovo dislociranje s površine na kojoj će se izraditi pješačka staza dužine od 200 m, povezujući dijelove asfaltnog puta.

U neposrednoj blizini staze izvršiti će se postavljanje osam nadstrešnica s klupama i stolom, te postavljanje 15 klupa od drvenih poluoblica, a uz postojeću saobraćajnicu, koja vodi prema RTV repetitoru, na proširenjima će se urediti površine i izvršiti postavljanje drvene ograde u dužini od 120 m.

Ugovorom je planirano da se na lokalitetu izvrši  sadnja  (popunjavanje) sa 158 starijih hortikulturnih sadnica četinara i liščara, koje u oblikovnom i pejsažnom pogledu cijelom prostoru trebaju dati poseban  akcent.               

Radovi će početi sutra i trajat će 60 dana, po Ugovoru, ali ukoliko vremenski uvjeti posluže, radovi bi mogli biti završeni za 30 dana.

Sredstva za projekt osigurana su u budžetu Općine Novo Sarajevo za 2016. godinu, saopćeno je iz ove lokalne zajednice.

(FENA) M.B.