FENA Novost: Ombudsmeni BiH primljen u EQUINET

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-30 17:29:49

Ombudsmeni BiH primljen u EQUINET

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) – Ombudsmeni Bosne i Hercegovine primljeni su u punopravno članstvo Evropske mreže organa za ravnopravnost (EQUINET), a tim povodom danas se predsjedavajuća institucije Ombudsmena BiH Jasminka Džumhur obratila Skupštini EQUINET-a u Briselu.

Evropska mreža organa za ravnopravnost (EQUINET) okuplja 45 organizacija iz 33 evropske zemlje koje imaju ovlaštenje da se u svojstvu nacionalnog organa za ravnopravnost bore protiv diskriminacije po više osnova, kao što su životna dob, invaliditet, pol, rasa ili etničko porijeklo, vjera ili uvjerenje i seksualna orijentacija.

EQUINET promovira ravnopravnost u Evropi kroz podršku nacionalnim organima za ravnopravnost u njihovoj nezavisnosti i efikasnosti u smislu dragocijenog katalizatora za ravnopravnije društvo.

Ombudsmeni BiH Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović istakli su da članstvo u toj asocijaciji predstavlja podstrek, ali i daljnju obavezu da svoje angažiranje baziraju na standardima evropskih zemalja te očekuju uspješnu i podsticajnu saradnju s ostalim članicama mreže, saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M.B.