FENA Novost: Zavod za planiranje razvoja KS pružit će pomoć u zaustavljanju zagađenja vode

Desk FENA

[EMAIL TITLE]

 

2016-09-29 16:13:51

Zavod za planiranje razvoja KS pružit će pomoć u zaustavljanju zagađenja vode

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) – Udruženje građana za unapređenje i zaštitu prirodnog okruženja BeEco dobilo je odgovor od Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, nakon što je toj instituciji uputilo apel za zaštitu voda Grada Sarajeva i olimpijskih planina i zaštićenih područja Bjelašnice i Igmana od devastacije.

– U odgovoru potvrđuju sve naše navode i izražavaju spremnost da u punom kapacitetu pomognu zaustavljanju eskaliranja daljeg zagađenja sarajevske vode – istakli su iz Udruženja BeEco, koje je apel uputilo još na devet adresa u Federaciji i Kantonu Sarajevo.

Zavod u odgovoru navodi da je apel potaknut informacijom o zagađenosti izvora „Vrelo Bosne” nakon kojeg je izvršena analiza i istraživanje o stanju infrastrukture područja Igmana i Bjelašnice.

– Zavod je radio provedbeno plansku dokumentaciju ovog područja u kojoj su konstatirane mjere i načini zaštite ovog područja. Donošenjem Odluke o usvajanju i provođenju provedbeno planske dokumentacije dajemo planove na korištenje, a sve dalje nadležnosti nisu u našem domenu – konstatuju iz Zavoda.

Područje Igmana i Bjelašnice nalazi se u trećoj zaštitnoj zoni vode za piće prema Odluci o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju.

Na osnovu pravilniku o uvjetima za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode koje se koriste ili planiraju da koriste za piće i pravilniku o načinu utvrđivanja uvjeta za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva, definiran je režim u trećoj zaštitnoj zoni vode za piće kao blag režim zaštite s određenim ograničenjima koji su propisani ovim zakonskim aktima.

Razmatrano područje većim dijelom se nalazi na području općine Ilidža, te općina Trnovo i Hadžići.

– Za održavanje i gazdovanje sistemom snabdijevanja vodom i odvodnje otpadnih i oborinskih voda nadležna su komunalna preduzeća i to „Vodovod i kanalizacija”d.o.o. Sarajevo, JKP’Trnovo” i JKP”Komunalac Hadžići”. Sve nadležnosti oko izgradnje, nadzora, održavanja, monitoringa komunalne infrastrukture su definirane zakonskim i podzakonskim aktima, isto tako su definirani poslovi nadležnih inspekcijskih službi – navodi se u odgovoru Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

(FENA) M.B.