FENA Novost: Islamska zajednica BiH nema potpisan sporazum s državom kao druge religije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-29 12:18:19

Islamska zajednica BiH nema potpisan sporazum s državom kao druge religije

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) – Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum s Islamskom zajednicom koji bi uredio specifičnosti islamske vjerske prakse, kao što su obavljanje namaza u toku radnog vremena, obavljanje hadža, odijevanje, a time, smatraju stručnjaci, muslimani su diskriminirani.

Direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško u obraćanju tokom drugog dana međunarodne konferencije ”Država i religija – pravni okvir za islam u Evropi” je istakla da sporazum u nacrtu postoji osam godina, ali da ne postoji politička volja da bude i potpisan.

Kazala je da druge religije imaju riješeno ovo pitanje, a da sporazum koji bi regulirao prava muslimana ima 90 posto istih tačaka kao druge religije koje su zaključile sporazum.

– Taj sporazum znači da će biti poštovane specifične potrebe vjerske prakse – istakla je Šuško.

 Naglasila je da se podrazumijeva da vjerske prakse ne smiju ići na štetu sredine ili radnog mjesta, ali je dodala da se neke, kao što je oblačenje, ne mogu, u većini slučajeva, dovoditi u vezu s ugrožavanjem radne pozicije.

Konferenciju je organiziralo austrijsko Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove i austrijska ambasada u BiH u saradnji s partnerskim institucijama u BiH i Islamskom zajednicom.

Pitanja kojima je posvećena su sistemi vrijednosti, sekularizam, identitet, suživot, te socijalne i demografske promjene.

(FENA) F.F.