FENA Novost: Dilberović primila predstavnike Centra za promociju nauke Srbije

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-09-29 13:09:45

Dilberović primila predstavnike Centra za promociju nauke Srbije

SARAJEVO, 29 septembra (FENA) – Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu predstavnike Centra za promociju nauke Republike Srbije, na čelu s direktorom Nemanjom Đorđevićem.

U ime Centra, sastanku su prisustvovali rukovoditelj i Sektora za međunarodnu suradnju Dobrivoje Lale Erić, te Katarina Anđelković i Đurđa Timotijević.

Ministrica Dilberović upoznala je goste s aktivnostima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i istaknula opredijeljenost ovog ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke, kao i naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regiona i Evropske unije.

– Stoga, veliku važnost ima i Savjet za nauku kao stalno radno tijelo Federalnog ministarstva koje razmatra pitanja od značaja za razvoj naučne djelatnosti u Federaciji BiH i predlaže mjere za njeno unapređenje – kazala je ministrica Dilberović, naglasivši da populariziranje nauke također predstavlja bitan segment izgradnje društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Direktor Centra za promociju nauke Republike Srbije Nemanja Đorđević je kazao da je ova državna ustanova nadležnu za promociju i popularizaciju nauke, ali i puno više od toga.

– Centar je dio strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse. Ideja za njegovo osnivanje potekla je iz neophodnosti da se građanima približe nauka i tehnologije, što je preduslov za povećanje naučne pismenosti i tehnološki napredak Srbije – dodao je Đorđević.

Sugovornici su razgovarali i o intenziviranju partnerstva i buduće saradnje, posebno u okviru RRI Tools projekta (Tools for Responsible Research and Innovation) koji je finansiran iz evropskih fondova za nauku (FP7).

Cilj ovog projekta je da potakne saradnju svih zainteresiranih strana u procesu istraživanja i inovacija i pruži im praktične smjernice i alate kako da svoj rad učine društveno poželjnim, etički prihvatljivim i održivim, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L.A.