Oprašta li se Leonard Cohen?

Oprašta li se Leonard Cohen? (audio)

Muzika - svijet Show Time

Legendarni kanadski kantautor i pjesnik Leonard Cohen napunio je 21. septembra/rujna 82 godine i tog dana objavljena je naslovna pjesma njegovog novog albuma ”You Want It Darker”, koji će pojaviti 21. oktobra.

Ranije ovog mjeseca, prijatelji Marianne Ihlen, žene koja je inspirirala Cohena da napiše čuvene pjesme “Bird on a Wire” i “So Long, Marianne”, otkrili su da je slavni muzičar napisao Ihlen pismo samo nekoliko dana prije nego što je umrla od leukemije 29. 7.

“Pa, Marianne, došlo je vrijeme kad smo stvarno tako stari i naša tijela se raspadaju, a mislim da ću te pratiti vrlo brzo”, napisao je pjesnik. “Znaj da sam ja tako blizu iza tebe, da ako ispružiš svoju ruku, mislim da može doći do moje.”

Velikani, poput Cohena, koji su ispunili ne samo svoj već i živote miliona ljudi, imaju snagu da sudbini hladnokrvno gledaju u oči i prkose do zadnjeg trena novim veliki djelima. A prema onima koji su čuli nove pjesme – Cohen je i u devetoj deceniji života jednako autentičan, snažan i inspirativan.

Poslušajte…