Slovenskom premijeru pčelari poklonili dvije košnice | FENA

Slovenskom premijeru pčelari poklonili dvije košnice | FENA

Desk

LJUBLJANA, 22. rujna (FENA/Hina) – Slovensko pčelarsko društvo u četvrtak je u zgradi vlade premijeru Miri Ceraru predalo dvije prazne pčelinje košnice, u znak zahvalnosti što je njegova vlada podržala ideju te nacionalne udruge o proglašenju međunarodnog dana pčela i predložila je Ujedinjenim narodima.

Zahvaljujući na poklonu, Cerar je obećao da će na zgradi vlade u Ljubljani u rano proljeće košnice s pčelama biti stavljene u funkciju, što neće biti prvi slučaj tzv. urbanog pčelarenja koje je u Sloveniji sve popularnije.

Košnice s pčelama već se nekoliko godina nalaze na zgradi Nove Ljubljanske banke stotinjak metara dalje i daju dobar prinos.

“Nadam se da će to biti miroljubive pčele i da nas neće pikati”, našalio se Cerar.

Primopredaji košnica, izrađenih od drveta i oslikanih živim bojama u duhu slovenske pčelarske tradicije, nazočio je i ministar poljoprivrede Dejan Židan, te obećao pčelarima i dalje svekoliku potporu države.

“Novi pčelinjak na zgradi vlade simboličan je dokaz koliko cijela vlada podržava organizirano pčelarenje”, kazao je Židan, istaknuvši presudnu ulogu pčela u oprašivanju i održavanju života na Zemlji.

Što se tiče proglašenja međunarodnog dana pčela, Židan je izrazio uvjerenje da će to prihvatiti velika većina članica Svjetske organizacije.

Po njegovoj bi se ocjeni prvi dan pčela u svijetu službeno mogao slaviti već na jesen iduće godine. Slovenija je predložila da se taj dan obilježava na rođendan slavnog slovenskog pčelara Antona Janše koji je unaprijedio tu struku i znanost o pčelama u nekadašnjoj carskoj Austriji.