Konjičko drvorezbarstvo

U nematerijalnoj baštini konjičko rezbarstvo i tradicionalno kolo

Cooltura Saznajem

Komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine čovječanstva jučer je na UNESCO popis uvrstio dva tradicionalna naslijeđa iz ovih krajeva, konjičko drvorezbarstvo i tradicionalno kolo u Srbiji.

Tri godine je prošlo od pokretanja procesa da se tradicionalni zanat obrade drveta u izradi namještaja i kućnog interijera, karakterističan za područje Konjica, uvrsti u popis svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na tu UNESCO-ovu listu do sada uvršten samo Zmijanjski vez, vrlo specifičan način ukrašavanja ženske nošnje i kućanskih predmeta, kojim se od pamtivijeka bave žene u selu Zmijanje, smještenom između Banja Luke i Mrkonjić Grada.

Bosna i Hercegovina još ima nekoliko zapaženih nematerijalnih kulturnih dobara koja bi se mogla naći na ovoj listi i po riječima šefa Ureda UNESCO-a u BiH, Siniše Šešuma, već je dostavljena nominacija za tradiciju branja trave Ive na Ozrenu, a radi se i na pripremama nominacije za sevdalinku i kuprešku kosidbu.

Na istom zasijedanju UNESCO komiteta u nematerijalnu baštinu uvršteno je i kolo, tradicionalna folklorna igra karakteristična za Srbiju. To je drugi upis iz ove zemlje, nakon što je 2014. na popis uvrštena ”Slava”, tradicija proslave dana porodičnih svetaca zaštitnika.

UNESCO od 2003. godine utvrđuje nematerijalna svjetsku baštinu i već je upisao oko 200 njenih reprezenata u cijelom svijetu.

U našem regionu najviše ih je iz Hrvatske, čak 13, među kojima su zvončari Kastavštine, hrvatsko čipkarstvo, Sinjska alka, ojkanje, nijemo kolo iz Zagore, slavonski bećarac i klapsko pjevanje.

Naslovna fotografija: drvorezbarstvo.com

Tradicionalno konjičko drvorezbarstvo (arhiv braće Nikšić, Zanat Konjic)
Tradicionalno konjičko drvorezbarstvo (arhiv braće Nikšić, Zanat Konjic)