Internet Muzika - svijet Show Time

Deset godina internetske pobune Radioheada

Radiohead, Thom Yorke

Ono što je danas normalan potez nebrojenih izvođača, 10. 10. 2007. godine je bio revolucionarni gest protesta protiv diskografske industrije: Radiohead je na internet pustio album ”In Rainbows” kao pay-what-you-want.

Bio je to neobičan protest britanskog alter rock benda protiv načina na koji su major izdavači formirali cijene za diskografska izdanja.

Album je praktično besplatno bio dostupan do 10. 12. i kroz to vrijeme diljem svijeta se raspravljalo o implikacijama koje će ovaj potez imati na industriju. Rezultate danas znamo.

Uglavnom, Radiohead je poslije dva mjeseca na tržište pustio limitiranu ediciji box-seta, a na kraju godine pojavila su se CD i vinilna izdanja. Kako je kasnije objavljeno, s interneta je album skinut u kratkom roku u više od milion primjeraka, ali je svejedno nastavljena i uspješna prodaja “fizičkih” izdanja te je ukupna prodaja iznosila više od 3 miliona kopija. Album “In Rainbows” je naredne godine dobio dvije Grammy nagrade, a kasnije je uvršten među 500 najvećih naslova ikad.

Jeste li znali: Prva pjesma koja je ostvarila dijamantni download status, odnosno više od milion legalnih skidanja s interneta, bila je “Hollaback Girl” američke pjevačice Gwen Stefani. Bilo je to krajem 2005.

Ostavi komentar