Brbljaonica Show Time

Da je Štulić htio, događaj milenija mogla je biti 40-godišnjica Azre

Muzički region još živi dobrim dijelom od nostalgije. Godinu iza nas obilježilo je nekoliko istaknutih jubileja i svaki su pratile ‘senzacionalne’ turneje, a u ovoj je najavljen novi atraktivan rođendanski spektakl. No, Džoni je sve mogao nadmašiti, da mu je do tog stalo.

Kada je Goran Bregović, ničim izazvan, 2005. godine okupio Bijelo dugme i sve članove koji su prošli kroz bend (osim pokojnog Ipeta Ivandića), po 60-tak hiljada ljudi na Koševu i Maksimiru te senzacionalnih više od 200.000 na beogradskom Hipodromu pokazali su da muzička nostalgija itekako snažno drži ovaj region. Mada, realno, ni u svijetu nisu imuni.

Seriju velikih jubileja, praćenih jednako velikim i publici primamljivim regionalnim turnejama, počeo je Parni valjak, slaveći od 2016. čak dvije godine svojih četiri decenije na sceni, a prošle godine smo emotivno proživljavali tri obljetnice.

Velika pjevačica, no nekako u sjeni što se glamura tiče, Zdenka Kovačiček, slavila je svojih famoznih 60 muzičkih godina i makar to nije učinila po cijelom regionu – bar Zagreb je ‘razvalila’. Malo mlađa po stažu, Josipa Lisac, priredila je niz veličanstvenih koncerata, od Sarajeva, preko Novog Sada i Beograda do Zagreba s velikim razlogom – 50 godina od kako je propjevala sa zagrebačkom rock grupom O’Hara.

U toj konkurenciji, 20-godišnji jubilej albuma ”Apokalipso” čini se skromnim, ali njegov autor Darko Rundek je magično privlačan i klincima koji tada nisu ni prohodali, a da ne govorimo o Haustorovskoj generaciji, pa je i njegova rođendanska turneja bila među koncertnim događajima 2017. godine u cijelom regionu.

Darko Rundek

Dakako, sve su to lijepe obljetnice, ali čini se da bi svaku na ovim prostorima, pa čak i reunion Bijelog dugmeta, nadmašio Branimir Johnny Štulić, samo da je htio prošle godine slaviti četiri decenije rođenja Azre.

Besmisleno je i misliti ”šta bi bilo da je bilo”. Uostalom, niko živ nije ni očekivao da će se čudo prošle godine dogoditi.

Tek kratki podsjetnik za mlađe generacije: u januaru 1977. Štulić objavljuje da je smislio ime nove grupe, nakon prethodnog Balkan Sevdah Banda, i s prvom postavom u kojoj su bili Mladen Jurčić (gitara), Marin Pelajić (bas) i Branko Hromatko (bubnjevi) prvi koncert Azre izveden je u jesen ’77. u Domu kulture u zagrebačkoj Dubravi.

Proći će još godina do prvog singla ”Balkan” i dvije do premijernog albuma ”Azra”, a sve ono što se događalo narednih petnaestak postalo je fenomen, ne samo muzički, već i sociološki.

Samo – Štuliću već odavno ni najmanje nije stalo do obnavljanja bilo čega. Njegovo je to pravo. Neki će reći da za takvu odluku treba imati muda, znajući da bi originalna Azra s njim na čelu napunila svaki stadion. Paralela je to koja sliči Beatlesima. Kad su jednom okončali tu priču, ni Lennon ni McCartney nisi prihvaćali nikakve basnoslovne ponude da još jednom zajedno stanu na pozornicu.

Jednostavno, prošlosti se treba s poštovanjem ili ljubavlju sjećati, a ne u njoj živjeti.

Ipak, obzirom da je to kod nas čudnovato izmiješano, okrenuli smo se ‘budućoj prošlosti’, pa prelistali kalendar mogućih obljetnica u 2018. godini, s jednom mišlju – možda autorima, kao i Štuliću, nije uvijek stalo do toga da ih obilježe i mogu imati svoje valjane razloge, ali svako štovanje vrijednih naslijeđa iz prošlosti čini temelj da se jednako poštuju oni koji danas stvaraju.

Već je najavljeno da će početkom trećeg mjeseca Hladno pivo s dva uzastopna koncerta u Domu sportova proslaviti svojih 30 na sceni, a potom, očekuje se, krenuti po regionu.

O drugim velikim jubilejima još se ne govori, no za jedan je nezamislivo da ne bude posebno obilježen: 25. 12. 1968. pojavio se prvi rock album Grupe 220Naši dani”, koji je upisan kao prva LP rock ploča na ovim prostorima!! Pola stoljeća od tog događaja itetako je vrijedno velike fešte.

Grupa 220

Grupa 220

Još bi ih moglo biti priređeno ove 2018., recimo 30 godina od prvog albuma Ramba Amadeusa ”O tugo jesenja” (na čiji epohalni značaj za cijelu scenu ne treba trošiti riječi).

Zatim, Psihomodo pop bi mogao obilježiti 30 godina od objave svog prvijenca ”Godina zmaja” (iako će ovo u kineskom horoskopu biti godina psa), a 40-godišnje jubileje imaju prvi album Divljih jagoda (kad već nije prošle obilježen 40. rođendan),  prvi album Vlatka Stefanovskog i grupe Leb i sol, te Riblja čorba, formirana 15. 8. 1978. (makar je Bora svojom voljom i postupcima onemogućio bilo koju regionalnu turneju).

I, napokon, Ibrica Jusić je debitirao na Zagrebačkom festivalu prije 50 godina.

Svakim koncertom, svakim događajem vezanim za ove jubileje samo bi se demonstriralo veliko naslijeđe pop muzike na ovim prostorima. A s njima, onda, širom bila otvorena vrata za one koji danas stvaraju ”bolju prošlost”.

Ibrica Jusić

Ostavi komentar