50 godina zatvorskog blues & rocka – od Folsoma do Zenice

GPS za dušu Vremeplov

Johnny Cash je 13. 1. 1968. godine izveo koncert u državnom zatvoru Folsom u Kaliforniji, čiji je snimak objavljen kao live album “At Folsom Prison“, uvršten kasnije među 500 najvećih svih vremena.

Cash je još jedan takav koncert izveo u februaru 1969. godine, u zatvoru San Quentin u blizini San Francisca, koji je također objavljen kao live album “At San Quentin”, a i jedan i drugi ‘zatvorski’ album su najprodavaniji Cashovi naslovi.

Ovaj iz Folsoma je rangiran kao 88. na listi 500 najboljih albuma svih vremena. Neki od vječnih songova na albumu su “Folsom Prison Blues”, “Cocaine Blues”, “Orange Blossom Special”, “Green, Green Grass of Home”.

Našu najslavniju zatvorsku pjesmu snimila je grupa Zabranjeno pušenje za svoj debitantski album 1984. godine – ”Zenica blues”, po motivu Cashovog ”St. Quentin” broja.

Prvi, pak, cjelovečernji zatvorski koncert izvela je beogradska blues grupa Point Blank, 2005. godine u Sremskoj Mitrovici (DVD ”Život u zatvoru”), dok je Zabranjeno pušenje godinu ranije na ‘mjestu zločina’ iz svoje kultne pjesme, u zeničkom zatvoru dakle, snimilo autentični spot za ”Zenica blues”.

Grupa THC i Beogradski sindikat su 2015. u dvorištu centralnog zatvora u Beogradu održali prvi zatvorski hip hop koncert, dok je naredne godine u niškom zatvoru priređen ”Jail House Jazz” koncert Benny Brickmann benda i bugarskog Poduene blues benda.

I, napokon, Repetitor je 2017. u beogradskom zatvoru snimio spot ”Ako te ikada”.

1 razmišljanje na “50 godina zatvorskog blues & rocka – od Folsoma do Zenice

Komentari su zatvoreni.