Rick-Allen-drums

Momenti kada Stara godina nije bila dan radosti

Glas.ba RTV

Dva događaja vezana za doček Nove godine crnim slovima su obilježila svjetsku rock prošlost, a čudnom igrom sudbine nesreću su doživjeli slavni muzičari istoga imena: rock bubnjar Rick Allen i rockabilly zvijezda Ricky Nelson.  

Rick Allen, 21-godišnji bubnjar engleske hard rock grupe Def Leppard, 31. 12. 1984. je krenuo na doček Nove godine u krugu obitelji i, vozeći se u svojoj “corvetti”, doživio je nesreću u blizini Sheffielda. Allen je u ovoj nesreći izgubio lijevu ruku sve do ramena i to je trebao biti kraj njegove muzičke karijere.

Ali, još za vrijeme oporavka u bolnici, Rick Allen je čvrsto odlučio – naučit će on svirati i samo s jednom rukom. U naumu ga je podržao bivši bubnjar grupe Status Quo, Jeff Rich, vježbajući s njim mjesecima. Dvije godine kasnije Allen je prvi put izišao na scenu opet sa grupom Def Leppard na festivalu “Monsters of Rock” u Castle Doningtonu. Prvi album koji je jednoruki bubnjar snimio sa svojim bendom bio je “Hysteria” iz 1987.

Na putovanju za Dallas, gdje je trebao nastupiti u novogodišnjem koncertu, u avionskoj nesreći 31. 12. 1985. godine poginuo je Ricky Nelson, jedan od prvih američkih teen idola. Zadnja pjesma koju je snimio prije pogibije bila je “Rave On” Buddyja Hollyja.

Dvije godine kasnije Nelson je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame, a član je i Rockabilly Hall of Fame te ima zvijezdu na čuvenom hollywoodskom Bulevaru slavnih. Prvi album objavio je 1957. i do 1981. realizirao je još 26 naslova. U prvih pet godina karijere imao je čak 30 pjesama na Top 40, što je bilo puno više od svih ostalih izvođača osim Elvisa Presleya i Pat Boone. Neki od njegovih poznatih naslova su: “Hello Mary Lou”, “It’s Late”, “Stood Up”, “Be-Bop Baby”, “Travelin Man”…

Ricky Nelson

Jeste li znali: Pet godina poslije pogibije Rickyja Nelsona, negovi sinovi, blizanci Matthew i Gunnar, osnovali su glam rock grupu koju su nazvali Nelson. A kada je u jesen 1990. njihova autorska pjesma “(Can’t Live Without Your) Love and Affection”, s debitantskog albuma, dospjela do prvog mjesta Billboardove top liste – Nelsoni su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda zbog  jedinstvenog postignuća: bili su treća generacija iste familije koja je uspjela biti prva na top listama. To je prije njih, naravno, ostvario njihov otac Ricky, a još prije toga njegovi roditelji, Ozzie i Harriet Nelson, vodvilj izvođači iz ’30-ih godina.

Zabilježimo još da su zadnjeg dana 1997. godine članovi mariborske rock grupe Lačni Franz zvanično su objavili sporazumni prestanak rada.

Njihjov lider Zoran Predin nastavio je sjajnu solo karijeru, ali kao što znamo Lačni Franz je 2014. obnovljen na zadovoljstvo svih poklonika novovalnog rocka.