AC-DC koncert

Tihi odlazak jednog od najtiših gitarista žestokog rocka

Muzika - svijet Show Time

Suprotno vjerovanju mnogih rock gitarista kako ritam gitara treba da ‘ubija’ iz pojačala, tajna posebne tehnike Malcolma Younga bilo je sviranje otvorenih akorda i postavka na ‘low volume’ sa malo ili čak potpuno bez gaina – i opet je zvučao ubitačno.

Manje od dva mjeseca prije nego bi napunio 65 godina, 18. 11. 2017. preminuo je suosnivač, glavni koautor i ritam gitarista najslavnije australske grupe svih vremena, AC/DC.

Iz grupe se povukao u jesen 2014., napunivši okruglo 40 godina staža u bendu. Više nije mogao skrivati opaku demenciju zbog koje je počeo zaboravljati pjesme i sve više mu je generalno ugrožavala zdravlje, pa je trebao konstantnu njegu.

Kako je njegov mlađi brat Angus otkrio, Malcolmovi problemi za gubljenjem kratkotrajnog pamćenja i koncentracije počeli su prije ”Black Ice” albuma (2008.) i prvu terapiju primao je tokom Black Ice World Toura (oktobar 2008. – juni 2010.).

MALCOLM YOUNG

No, 20 godina ranije imao je drugu vrstu problema. Na svjevernoameričkom dijelu The Blow Up Your Video World Toura nije svirao zbog problema s alkoholizmom, pa ga je tada mijenjao nećak Stevie Young (inače, samo tri godine mlađi). Tek kada se otrijeznio, Malcolm je vraćen u bend.

Spomenuta Black Ice turneja, međutim, bila je strašna za ritam gitaristu AC/DC. Na njenom kraju dijagnosticiran mu je rak pluća i budući da je bio u ranoj fazi, operacijom mu je uspješno odstranjen, ali je imao i neodređene probleme sa srcem, pa je nosio pacemaker.

No, demencija se pokazala najkobnijom i Malcolm Young nije s bendom bio na snimanju prvi put nakon 15 studijskih izdanja, na albumu ”Rock Bust” na kojem je AC/DC radio od maja do jula 2014. u Kanadi, a u grupu ponovo na njegovo mjesto dolazi Stevie Young.

Gotovo sve pjesme za AC/DC pisali su zajedno pjevači Bon Scott (1974.-1980.) i Brian Johnson (1980.2016.), te braća Angus i Malcolm Young.

RIAA (Recording Industry Association of America) 2009. je objavila da prodaja albuma grupe AC/DC iznosi između 69 i 71 milion primjeraka, pa su peti najbolje prodavani bend i deseti općenito na listi izvođača po prodaji svih vremena na tom tržištu, s realizacijom boljom čak od Madonne i Mariah Carey..,

Ista asocijacija je album Back in Black certificirala kao dvostruko dijamantni, navodeći da je do 2007. prodan u 22 miliona kopija, te je peti najbolje prodavani album ikad u SAD-u i trenutno je drugi best-selling album u svijetu.

Gotovo je nemoguće izabrati koje pjesme su najslavnije, ali vjerovatno kod najvećeg dijela publike prednjače “Highway to Hell” i “You Shook Me All Night Long”, koju je Guitar World proglasio jednim od 100 najboljih solo gitarskih brojeva.

AC/DC je 2003. uvršten u Rock and Roll Hall of Fame. A i bez takvih formalnih priznanja, braća Young čine posebno poglavlje u povijesti rocka. Odlaskom Malcolma, vjerovatno i priča AC/DC dolazi do svog aktivnog završetka. I odlazi u trajne rock mitove. Šaljući i dalje posebno elektriziranu energiju.

Po umjetničkom dometu nisu sami vrh. Ali u jednoj filozofiji rocka – sviranju uživo – ostaju giganti.

1 razmišljanje na “Tihi odlazak jednog od najtiših gitarista žestokog rocka

Komentari su zatvoreni.