Swingers_press_foto

S povodom – priča o ‘Happy Birthday’, najslavnijoj pjesmi ikad

Muzika - regija Show Time

Prije 25 godina zagrebačka grupa Fantomi snimila je autorsku pjesmu ”Sretan rođendan” i sad uz njen jubilarni rođendan dobili smo zanimljiv electro swing remix. Usporedba sa najslavnijom svjetskom temom vrlo je zanimljiva…

Počnimo od naše.

Početkom 1990-ih, zagrebački rockabilly sastav Fantomi, predvođen Robertom Marekovićem i Krešimirom Mišakom, već nakon prvog albuma ”Veliki odmor” (Jugoton, 1990.) postao je jedan od najpopularnijih bendova. Nakon drugog ”Sretan rođendan” (Croatia Records. 1992.) popularnost im je porasla zahvaljujući naslovnoj pjesmi, koja je do danas ostala jedan od domaćih najizvođenijih evergreena.

Poslije gašenja Fantoma, Robert Mareković 1999. osniva grupu Swingers, koja je 2010. snimila svoju verziju pjesme ”Sretan rođendan”, a sada – uz 25. rođendan ovog popularnog broja – izdala je prigodno EP izdanje s tim snimkom, sa instrumentalnom verzijom i sa zanimljivim electro swing remixom, koji je uradio regionalno priznati remix majstor, Zvonimir Dusper – Dus.

Zanimljivo je da u našoj pop muzici nema puno jednostavnih ‘sretan ti rođendan’ tema, iako po pravilu postaju hitovi.

Od svjetskih, jedna od najpopularnijih je ”Happy Birthday” koju je 1980. snimio Stevie Wonder, ali ni jedna pjesma se ne može porediti sa “Happy Birthday to You“, američkih autorica, sestara Patty i Mildred J. Hill, nastala daleke 1893.

U Guinessovu knjigu rekorda upisana je kao najprepoznatljivija pjesma na engleskom jeziku, a uz zvanična izdanja na 18 drugih jezika, u cijelom svijetu je jedna od najviše izvođenih. Broj kućnih izvedbi nemoguće je ustanoviti.

To je razlog zašto su velike američke kompanije ulagale u copyright, pa ga je Warner pokušao produžiti više od uobičajene prakse da traje za života autora i sedamdeset godina nakon njegove smrti. Nije uspio i budući da je jedna sestra umrla 1916. godine, a druga 1946., onda je upravo od ove godine, od 1. januara, slavni “Happy Birthday to You” postao public domain, javno dobro za slobodno korištenje.

Sretan rođendan vam i uz original Fantoma.