Neno Jeleč

Umro Neno Jeleč, sarajevski rock basista, producent i aranžer

In memoriam Muzika BiH Show Time

Nakon duže borbe sa teškom bolešću u 54. godini, u Njemačkoj je preminuo nekadašnji basista u grupama Hari Mata Hari, Vatreni poljubac, Gino Banana i Bombaj štampa i cijenjeni muzički producent, aranžer, ton-majstor i studijski muzičar Nedžib Neno Jeleč.

Zapažena muzička karijera Nene Jeleča počela je u 1980-im godinama, u ulozi bas gitariste nekoliko znameniti sarajevskih grupa.

Sa Mugdimom Avdićem Hendom snimio je 1985. njegov album ”3 (Gdje si dušo gdje si rano”), a onda se priključio Vatrenom poljupcu s kojim je iste godine snimio album ”Iz inata”.

Neno Jeleč na početku karijere
Neno Jeleč na početku karijere

Naredne godine s grupom Hari Mata Hari realizira album ”Ne bi te obranila ni cijela Jugoslavija”, a u to vrijeme već je radio u sarajevskom muzičkom studiju BLAP Brane Likića, gdje je kao muzički producent, ton-majstor i studijski muzičar bitno doprinosio albumima brojnih sarajevskih muzičara, među kojima Nede Ukraden, grupe Gino Banana (album ”Amerika”) i Dine Merlina (album ”Fotografija”, 1995.).

Nakon snimanja prvog, istoimenog albuma grupe Bombaj štampa, na kojem je uz sviranje basa imao i ulogu snimatelja, s njom je nastavio raditi kao producent (album ”Bolje letim sam”).

Zajedno sa Miodragom Dobrijevićem Batom osnovao je MPC studio, gdje je producirao albume Tife, Regine, a istovremeno je radio na muzici za filmove ”Praznik u Sarajevu”, ”Vanbračna putovanja” i ”Sex partijski neprijatelj broj 1”.

Tokom rata, od 1992. do 1994. godine, radio je u RTV BiH i kao muzički producent predstavljao BiH na Eurosongu. Godine 1994. odlazi u Njemačku, gdje je u In-Takt Recordsu radio na brojnim projektima bh. izvođača, ali ponekad i za njemačke izvođače, kao što je produkcija albuma metal grupe Final Depravity ”Nightmare 13” (2010.).

Kao saradnik Dragana Pejića, aranžirao je je nekoliko pjesama i među zadnjima je bila ”Postala majka” u izvedbi Kemala Montena.